Hrvatska
StoryEditor

Afera Agram: Uskok podigao optužnicu protiv Milana Bandića i 15 osoba

11. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Uskok je nakon dovršene istrage podigao optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i još 15 osoba i dvije tvrtke koje sumnjiči u tzv. Aferi Agram, prvom u nizu slučaju protiv gradonačelnika koji Zagreb vodi više od 12 godina.

Bandića i ostale Uskok tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem, utaje poreza ili carine, sprečavanja dokazivanja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na davanje lažnog iskaza, zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, objavljeno na je internetskoj stranici Državnog odvjetništva.

Mediji javljaju kako se Bandića tereti i za nezakonitosti u poslovanju s tvrtkom CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i tvrtkom Bramgrad projekt Mranka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornog financiranja predsjedničke kampanje 2009. oštetio gradski i državni proračun. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu. Osumnjičen je i da je koristio svoj službeni i društveni položaj a vezano za korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih nakon Bandića se nalazi predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te Pripuz, a slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

20. travanj 2024 01:54