Hrvatska
StoryEditor

Agencija za investicije i konkurentnost dobila nagradu za najbolji projekt u istočnoj Europi

31. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Agencija za investicije i konkurentnost na jednoj od najvećih investicijskih konferencija u svijetu Annual Investment Meeting po drugi je puta osvojila nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi.

Ove godine titulu najboljeg FDI projekta u istočnoj Europi i to u vrlo jakoj konkurenciji zemalja već tradicionalno prepoznatih kao atraktivnih destinacija za investiranje poput Poljske, Češke, Slovačke ili Turske dobila je Međunarodna zračna luka Zagreb.

Investicijski projekt izgradnje novog putničkog terminala Međunarodne Zračne luke Zagreb vrijedan je 265 milijuna dolara i ukupno zapošljava oko 1000 radnika hrvatskih građevinski tvrtki.

I ove se godine dodjela nagrada održala u sklopu jedne od najvećih svjetskih investicijskih konferencija Annual Investment Meeting, a koja se pod visokim pokroviteljstvom H.H. Sheikha Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, premijera i potpredsjednika Ujedinjenih arapskih emirata te vladara Dubaija održava od 30.ožujka do 1. travnja 2015. godine u Dubai-ju Sama konferencija okuplja oko 1500 investitora iz cijelog svijeta, što dodatno govori o samom značaju koji dodijeljena nagrada ima u promicanju Republike Hrvatske kao investicijske destinacije.

Nagradu za najbolji investicijski projekt preuzeo je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić, koji je tom prilikom i izjavio:

- Ova nagrada veliko je priznanje Republici Hrvatskoj, koja po drugi put zaredom osvaja nagradu za najbolji FDI projekt u Istočnoj Europi, a što je veliki pokazatelj da kvalitetnih i pravih investicijskih projekata u Republici Hrvatskoj ne nedostaje te da je Hrvatska atraktivna investicijska destinacija koju prepoznata i od strane investitora. Iznimno sam ponosan što smo dvaput zaredom osvojili ovu nagradu, prošle godine s investicijskim projektom Plive, članice Teva grupe, a ove godine s značajnim projektom izgradnje novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb. Veliko je to priznanje, posebno imajući u vidu iznimno jaku konkurenciju zemalja u kojoj smo osvojili ovu nagradu, to su Češka, Poljska, Turska, zemlje koje svake godine ulažu znatna sredstva u promociju svojih zemalja na stranim tržištima s naglaskom upravo na Bliski istok i Ujedinjene arapske emirate. Ovo je još jedna potvrda svima nama da Hrvatska može kvalitetno parirati i konkurirati i na najzahtjevnijim tržištima.

Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb, Bruno Mazurkiewicz, tom prigodom je izjavio:

- Ponosni smo što je projekt izgradnje novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb prepoznat kao jedna od najvažnijih investicija jer će Zagrebu omogućiti da u potpunosti iskoristi svoj potencijal i postane značajno čvorište zračnog prometa u ovom dijelu Europe. Novi putnički terminal isticat će se svojim suvremenim dizajnom, a upravo je integracija dizajna, izgradnje i upravljanja terminalom ključan faktor za zadovoljstvo putnika. Drago mi je što mogu potvrditi da radovi na izgradnji napreduju prema planu. Trenutno je na gradilištu angažirano oko 1000 radnika dnevno, iz hrvatskih građevinskih tvrtki, a sinergija međunarodnog i domaćeg znanja i iskustva zasigurno će pridonijeti ostvarenju planiranog rasta putnika u Zagrebu.

Ovo je ujedno i treća po redu dodjela nagrada koja se održava u sklopu AIM konferencije, a dodjeljuju se nacionalnim agencijama za privlačenje investicija s ciljem promicanja doprinosa navedenih agencija u gospodarskom razvoju svojih zemalja. Nagrade se dodjeljuju u 6 kategorija razvrstanih po sljedećim geografskim regijama: Afrika, Bliski istok i Sjeverna Afrika, Azija, Latinska Amerika, Središnja Amerika te Istočna Europa.

Stručni ocjenjivački sud sastavljen je od 10 međunarodno priznatih stručnjaka iz područja direktnih stranih ulaganja s po dvoje predstavnika iz svake regije, koji na temelju unaprijed definiranih kriterija biraju najbolje investicijske projekte po regijama.

Kriteriji prema kojima su se vrednovali projekti su: visina investicije, broj ukupno novozaposlenih, izvoz, supstitucija uvoza, lokalni utjecaj investicije, održivi razvoj te ekološki odgovorno poslovanje.

23. travanj 2024 15:20