Hrvatska
StoryEditor

Akcija Ženske sobe protiv nasilja

19. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Organizacija Ženska soba u subotu, 20. listopada 2012. poziva Zagrepčanke i Zagrepčane da se pridruže velikoj javnoj akciji protiv nasilja nad ženama koja će se od 11 sati održati u samom središtu Zagreba.

Na uglu Gajeve i Bogovićeve ulice, uz prigodan informativni štand, aktivistice Ženske sobe, uz podršku Ureda gradonačelnika Grada Zagreba i potporu brojnih javnih osoba, informirat će građane o važnosti života bez nasilja i prava na isti.- Ovom kampanjom i akcijom želimo utjecati na brojne predrasude kojima je područje nasilja nad ženama obavijeno te osim osvještavanja javnosti o problematici nasilja nad ženama osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja - naglašava Antonija Hojt, ispred Ženske sobe, ističući da će se i ovoj javnoj akciji ponovno pridružiti brojna poznata lica iz javnog života Hrvatske.

Uz Zdenku Kovačiček, Maju Vučić, Rujanu Jeger, Idu prester, Irinu Čulinović, bit će tu još brojna poznata lica, a akciji će se pridružiti i dizajner Teo Perić koji je, nakon Ivice Skoke koji je u ožujku dizajnirao majicu ‘Alergični na nasilje‘, ovoga puta svoj dizajnerski pečat darovao novoj angažiranoj majici kampanje Ženske sobe koja nosi poruku ‘Čuvaj snagu za nježnost‘! 

Povodom kampanje i akcije, aktivistice Ženske sobe upozoravaju i na službene podatke MUP-a, koji govore da je svake godine u Hrvatskoj prijavljeno između 11 500 i 17 500 počinitelja nasilja u obitelji, a broj žrtava takvih djela kreće se čak između 14 500 i 22 200, od čega su žene žrtve u 64 do 71 posto slučajeva, ovisno o godini.

Ženska soba pruža direktnu i indirektnu pomoć i podršku žrtvama seksualnog nasilja. U sklopu Ženske sobe otvoren je i Centar za žrtve seksualnog nasilja gdje osobe koje su preživjele seksualno nasilje mogu dobiti besplatno i potpuno anonimno pravno, psihološko, medicinsko savjetovanje te prema potrebi psihoterapiju.

08. svibanj 2024 02:55