Aktualno Hrvatska Preporučeno Preporuka urednika

Ako je vjerovati premijeru, do kraja godine 1,13 milijardi eura stranih ulaganja

Plenkovićeva
Tin Bašić

U drugoj polovici ove godine možemo očekivati 1,13 milijardi eura izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku. Ako je vjerovati premijeru Andreju Plenkoviću.

Naime, premijer je predstavljajući rad Vlade u Saboru, rekao kako će 2018. godina ‘biti rekordna s čak dvije milijarde eura stranih ulaganja, što je nikad dosegnut godišnji iznos’.

Prema podacima o izravnim stranim ulaganjima (FDI) Hrvatske narodne banke, u ovoj polovici ove godine zabilježeno je 867,8 milijuna eura izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku. Stoga ako je, ponavljamo, vjerovati premijeru, u drugoj polovici godine možemo očekivati 1,13 milijardi stranih eura.

>>> Novi broj Lidera – Preuzimanja: Strani investicijski fondovi otkrili mogućnost zarade u Hrvatskoj

Međutim, premijer se u svome govoru zabunio, da ne kažemo nešto gore od toga. Naime, prema spomenutim podacima HNB-a od 1993. godine naovamo, u čak pet godina imali smo preko dvije milijarde eura stranih investicija. I to 2006., 2007., 2008., 2009. i 2014. godine.

Donosimo i popis iz tablice HNB-a kako bi se uvjerili u točnost podataka.

Eto, premijer se u jednom dijelu svoga govora zabunio, nadamo se da u onom dijelu najave dvije milijarde eura stranih ulaganja nije.

Komentari