Hrvatska
StoryEditor

Ako kupujete dionice, obavezno kupite one Adris grupe

27. Kolovoz 2015.

Analitičari Erste banke potvrdili su preporuku ‘kupiti‘ za dionice Adris grupe te povisili njihovu ciljanu cijenu i to na 617 kuna za redovne, odnosno na 550 kuna za povlaštene dionice.

Najveći poticaj rastu ciljane cijene došao je od prodaje duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja British American Tobacco-u, i to po cijeni znatno višoj od očekivane, te od višeg vrednovanja preostalih tvrtki u grupi uslijed dobrih rezultata i pozitivnih izgleda za buduće poslovanje, navodi se u analizi, čiji je autor stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci Anto Augustinović.

- Najveći poticaj rastu ciljane cijene došao je od prodaje duhanskog i maloprodajnog dijela poslovanja British American Tobacco-u, i to po cijeni znatno višoj od očekivane, te od višeg vrednovanja preostalih tvrtki u grupi uslijed dobrih rezultata i pozitivnih izgleda za buduće poslovanje, navodi se u analizi, čiji je autor stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci Anto Augustinović.

U takvim okolnostima nameće se ključno pitanje što će Adris grupa učiniti s takvom financijskom pozicijom, a Erste analitičari očekuju da će odgovor(i) na to pitanje biti najvažniji pokretač cijene dionice na burzi u nadolazećem razdoblju.

U analizi se navodi kako je menadžment Adrisa na srpanjskoj glavnoj skupštini dao naznake o načinu korištenja novca. Dio će biti usmjeren na ostvarivanje novog rasta u preostalim biznisima kroz financiranje njihovih kapitalnih ulaganja, a dio novca bi mogao biti uložen u eksterno širenje kroz eventualne akvizicije, za koje u Adrisu izražavaju jasne ambicije, prvenstveno u osiguranju i turizmu. Osim u rast poslovanja, Adris će dio vrijednosti vratiti dioničarima kroz promjenu politike isplate dividendi, odnosno povećanjem redovne i isplatom izvanredne dividende, te kroz otkup vlastitih dionica na tržištu, što u Erste-u ocjenjuju vrlo dobrim za privlačnost dionica.

Osim značajnog priljeva gotovine, prodaja duhanskog i maloprodajnog poslovanja označava i novi veliki korak u restrukturiranju portfelja Adris grupe, budući da duhanski biznis, opterećen brojnim negativnim trendovima, više neće biti dio grupe, a tvrtke koje su ostale u portfelju imaju dobre rezultate i pozitivne izglede za buduće poslovanje, stoji u analizi. To se prije svih odnosi na Cromaris, od kojeg se očekuje nastavak snažnog rasta prodaje te iskorak u profitabilnosti, te Maistru, koja ima vrlo dobru turističku sezonu, a najavljenim investicijama će poboljšati uvjete i za rast u dugom roku.

Također, mjere restrukturiranja koje su poduzete u Croatia osiguranju su počele davati prve rezultate kroz zaustavljanje negativnih trendova po pitanju tržišnog udjela u Hrvatskoj te ostvarivanje neto dobiti u prvom polugodištu kao rezultat optimizacije troškova, kaže se u analizi.

- Poslovni rezultati Adris grupe u 2015. godini bit će određeni izlaskom duhanskog i maloprodajnog poslovanja iz konsolidacije u drugom polugodištu, dok će se rezultati CO konsolidirati po prvi put na cjelogodišnjoj razini. Zbog toga međugodišnje usporedbe financijskih izvješća u slijedeće dvije godine neće davati pravu sliku ostvarenih rezultata, stoji u Erste analizi.

Ipak, u dugom roku, Erste analitičari očekuju povećanje konsolidiranih prihoda i operativne dobiti Adrisa na krilima rasta u sva tri osnovna biznisa (osiguranje, turizam, prehrana), dok snažna gotovinska pozicija pruža prilike i za dodatni rast kroz eventualne akvizicije. Zbog svega navedenog, Erste analitičari smatraju "da su dionice Adrisa, unatoč rastu zadnjih mjeseci, i dalje podcijenjene te da predstavljaju dobru investicijsku priliku u dugom roku

26. travanj 2024 06:42