Hrvatska
StoryEditor

Ako monetizacija propadne, Vlada zna tko će kupiti dionice autocesta

27. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Vlada ima rezervni plan ako Ustavni sud odobri održavanje referenduma o monetizaciji. Ako propadne monetizacija, tvrtka Autocesta Rijeka - Zagreb bit će pripojena Hrvatskim autocestama

Naime, Jutarnji list došao je u posjed dokumenta u kojem je detaljno razrađen model privatizacije tvrtke za održavanje i naplatu autocesta, HAC-ONC-a kroz model IPO-a. Prema tom izvoru Vlada će primijeniti taj model ako Ustavni sud donese odluku da je referendumsko pitanje o monetizaciji u skladu s Ustavom i da se referendum može održati. U tom slučaju tvrtka Autoceste Rijeka - Zagreb bila bi pripojena Hrvatskim autocestama, a potom bi država kroz HAC dala na prodaju 51 posto vlasništva u HAC - ONC-u.

Inicijalnom ponudom bi se ta tvrtka ponudila domaćim mirovinskim fondovima, zaposlenicima u HAC-u te ostalim građanima. Vlada razmišlja da zaposlenicima i ostalim građanima ponudi dionice uz popust kako bi ih motivirala na kupnju.

Uzme li se u obzir da se građani masovno izjašnjavaju protiv monetizacije autocesta, očekuje se da će građani biti zainteresirani za kupnju dionica. Procjenjuje se da će se kroz IPO HAC-ONC-a prikupiti 1,2 milijarde eura. Ta sredstva bi bila iskorištena za otplatu duga ARZ-a.

25. travanj 2024 12:49