Hrvatska
StoryEditor

‘Ako smo izbacili nju, onda možete misliti što možemo učiniti vama‘

18. Travanj 2013.
Piše:
liderhrt

Stranački vrh HDZ-a potvrdio je izbacivanje Jadranke Kosor iz stranke. Kosor je za HRT izjavila kako je, s obzirom na sastav Predsjedništva stranke, takvu odluku i očekivala.

Ostaje u politici kao zastupnica u Hrvatskom saboru. Svoje planove najavit će idućih dana. Rekla je da će razmisliti o podnošenju tužbe Ustavnom sudu, prema potrebi i sudu u Strasbourgu.

Poruka koja je danas odaslana članovima HDZ-a je jasna: Ako smo danas izbacili nju, onda možete misliti što možemo učiniti s vama drugima. Ja sam ipak, među ostalim, bila i predsjednica Vlade, rekla je Kosor.

Predsjedništvo je odbacilo priziv Jadranke Kosor na odluku Visokog suda časti kojim se ona bezuvjetno isključuje iz HDZ-a, potvrdila je nakon sjednice Predsjedništva glasnogovornica stranke Silvana Oruč Ivoš informaciju koja je već doprla do medija.

Time je Predsjedništvo ostalo kod navoda zbog kojih je i pokrenut postupak protiv Kosor da je svojim istupima otprije dva mjeseca nanijela štetu stranci.

Naime, odluku o isključenju Jadranke Kosor prvo je donio Visoki sud časti, a zatim je ona uložila žalbu. Sada je odbijena i žalba te Kosor više nije članica HDZ-a.

Predsjednik stranke Karamarko nije želio komentirati odluku Visokog suda časti pravdajući se da je postupak u tijeku i samo dodao kako je HDZ u procesu čišćenja i da je važno da u stranku dolaze mlade snage. Vrijeme je za nove ljude, rekao je tada, a sada još nije komentirao isključivanje.

Predsjedništvo je odlučilo da će Jadranku Kosor u saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport zamijeniti Darko Milinović, koji je taj odbor i prije vodio.

Kosor će se na konferenciji za novinare popodne osvrnuti na odluku Predsjedništva HDZ-a. Već prije je tvrdila da je odluka politička i da neće vratiti mandat stranci.

Silvana Oruč Ivoš izjavila je da je Predsjedništvo također analiziralo rezultate izbora za Europski parlament te izrazilo zadovoljstvo postignutim rezultatima i pozvalo članstvo na mobilizaciju za lokalne izbore. Također, u Predsjedništvu stranke odlučio je kooptirati i predsjednika HDZ-ova Odbora za branitelje Željka Dilbera.

16. travanj 2024 05:09