23. ožujak 2016.

Aleksić: Država treba bankama uvesti porez na aktivu ako izgubi arbitražu u Washingtonu

Glavni koordinator Udruge Franak Goran Aleksić smatra da je Hrvatska mogla izbjeći tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu da je na vrijeme sjela s bankarima i zaprijetila im uvođenjem poreza na aktivu, te kako je to i dalje opcija, ako arbitraža odluči da država mora vratiti novac bankama.

Jutarnji list objavio je u srijedu kako su Intesa banka i Unicredit, a vjerojatno i Erste te Raiffeisen banka tužile Hrvatsku Međunarodnom sudu za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu zbog povrede pravne osobnosti i umanjenja dobiti. Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je ovdašnjim bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.

Aleksić pojašnjava kako se ne radi o tužbi, već o tome da banke od arbitražnog tijela traže da arbitražom utvrdi je li Hrvatska smjela donijeti taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora poštovati odluku arbitraže.

- Država je prošlih mjeseci propustila sjesti s bankarima za stol i reći im da će im uvesti porez na aktivu ukoliko krenu na arbitražu. Međutim, ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smjela donijeti Zakon o konverziji, odnosno ako utvdi da Hrvatska mora vratiti novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da ih se tako dovede u pat poziciju, kaže Goran Aleksić.   

Dodao je, naime, kako banke, u slučaju uvođenja tog poreza ipak na kraju ne bi dobile taj novac jer bi situacija bila neriješena. 

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u srijedu kako zna za tužbu banaka arbitražnom sudu u Washingtonu u vezi konverzije kredita, ali da je još rano da se Vlada o tome očituje.

- Znam za tužbu banaka. Još je rano da se Vlada o tome očituje.

Spor je vezan uz Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske, koji je donijela prošla Vlada, a koji je bankama donio trošak od oko osam milijardi kuna.