Hrvatska
StoryEditor

Ambasadorice iz Hrvatske sudjelovale u kreiranju manifesta Erasmus

17. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Projekt razmjene studenata unutar europskih sveučilišta nastao je prije 25 godina i otada je tri milijuna studenta dobilo mogućnost da dio studija provede izvan svoje zemlje.

Prije 25 godina počeo je projekt Erasmus, kojem je cilj omogućiti studentima studiranje ili stjecanje prakse izvan svoje matične države. Kroz program prošlo je više od tri milijuna studenata i pratećeg osoblja, koji su svoje znanje unaprijedili na studijima diljem Europe, između ostalih i na hrvatskim sveučilištima. Proteklog tjedna u Kopenhagenu se okupilo 66 ambasadora iz 33 europske zemlje na kongresu u povodu 25. godina postojanja tog projekta. Hrvatsku su u Danskoj predstavljale dvije ambasadorice, Jelena Simić i Katica Šimunović. Obje su bile dio programa Erasmus, a sada rade na njegovoj promociji. - Moj je zadatak dijeliti iskustvo i viziju manifesta Erasmus, koji je 66 ambasadora iz 33 zemlje izglasovalo na svečanoj konferenciji u povodu pokretanja 25. godišnjice programa Erasmus i koji je usvojen i prezentiran na našem prošlotjednom sastanku u Kopenhagenu - rekla nam je Jelena Simić.

Jelena je, zahvaljujući Ersmusu, studirala u Poljskoj, u Wroclavu. Za mogućnosti i prednosti koje nudi program Erasmus saznala je slučajno, od kolega dok je radila studentsku emisiju na Radiju Rijeka. Godine 2008. bila je na ljetnoj školi u Lublinu, a nakon toga na studiju u središtu studentskog života u Poljskoj, Wroclawu.- Osim uživanja u pogodnostima studiranja na inozemstvu tijekom prvog mjeseca u Wrocławu radila sam na studentskom radiju. U dogovoru s kolegama sa Sove snimila sam nekoliko emisija o prvim dojmovima i prvim koracima u procesu prilagodbe na drugo okruženje. Također sam izvještavala uživo sa svojih posjeta Pragu, Krakowu i Gdanjsku. Ti izvještaji bili su zamišljeni kao povratna informacija Sveučilištu i poticaj studentima u Rijeci da se prijave u program razmjene. Njihov cilj bio je pokazati da, primjerice, sređivanje prebivališta ili susret s prvim mogućim neuspjesima ne bi trebali onemogućiti mlade ljude da se prijave samo zbog nedostatka povjerenja - istaknula je Jelena.

Bogat studentski život Nakon razmjene nastavila je biti aktivna u programima Erasmus te je nastavila raditi na promociji. Istaknula je prednosti koje nudi razmjena i odlazak na fakultet u drugoj zemlji, mogućnosti unaprjeđivanja jezika, upoznavanje drugih kultura i sredina...- Osim studiranja na inozemnom sveučilištu Erasmus donosi dodatne sadržaje koji obogaćuju studentski život. Tako se diljem europskih sveučilišta za studente organiziraju tematske zabave, igre, izleti, događaji na kojima se neformalno uči i osnažuju kontakti. Svaki student ubrzo nakon dolaska otkrije da Erasmus nudi dovoljno slobodnog vremena i novca (ako ga se mudro rasporedi) za istraživanje regije. Tako smo i mi organizirali posjete susjednim gradovima radi upoznavanja prirodnog, kulturnog i povijesnog nasljeđa. Ne mogu izbrojiti ljude koje sam upoznala tijekom svog boravka u Poljskoj te na raznim putovanjima u europske zemlje - poručila je svima zainteresiranima Jelena.

Ciljevi programa Erasmus su jačanje europskog prostora visokog obrazovanja, jačanje uloge visokog obrazovanja i stručnog usavršavanja u procesu inovacija, povećanje mobilnosti studenata te jačanje suradnje visokih učilišta i bolje povezivanje gospodarskog i obrazovnog sektora. Na svečanom kongresu u Kopenhagenu usvojen je novi manifest u povodu 25. obljetnice postojanja Erasmusa.

Prevladavanje razlika Manifest Erasmus važan je dokument. Rezultat je višemjesečnog rada 66 ambasadora koji su prošli Erasmusove programe i zalažu se za njihovo promicanje u svojim obrazovnim institucijama diljem Europe. Manifest je odraz dosadašnjih postignuća i najava budućeg, razvijenijeg programa Erasmus, koji će donijeti promjene i osvježenje sustava europske i svjetske obrazovne mobilnosti. Neovisno o tome što trenutačno obnašam funkciju ambasadora, smatram da su posvuda akademski krugovi poprilično zatvoreni, stoga je važno informirati studente i profesore o prilikama koje treba iskoristiti. Cilj je svih Erasmusovih ambasadora ohrabriti mlade ljude na sudjelovanje u programima razmjene, pokazati im da formalne funkcije Europske unije mogu biti zabavne i ležerne te da prijava na razmjenu bez dvojbe može obilježiti život - istaknula je Simić.

Manifest ima deset točaka na koje se stavlja naglasak. Ambasadori koji su donijeli manifest smatraju da je upravo Erasmus pokretač promjena u visokom školstvu te ističu da su upravo oni zaslužni za European Credit Transfer and Accumaliton System, koji omogućuje bodovanje svakog ispita, te su prema bolonjskom sustavu ti bodovi priznati u cijelom europskom obrazovnom sustavu. Također ističu važnost programa u rušenju barijera između nacionalnih sustava obrazovanja pokazujući da program može premostiti ono što ih razdvaja i stvoriti čvršće veze između raznih zemlja. Također apeliraju na visoka učilišta da ulažu u obrazovanje profesora putem programa Erasmus.

Program i za profesore Iako je riječ o programu namijenjenom studentima, u manifestu se apelira na bolju suradnju između studenata, sveučilišta i tržišta rada da bi se kroz njihovu komunikaciju ostvarili najbolji uvjeti za školovanje, a potom i zapošljavanje. Također se apelira na europske čelnike da usklade svoje zakonodavstvo i time omoguće što lakše studiranje svim studentima, a posebno se to odnosi na probleme s vizama koje neki studenti moraju imati. Iako je Erasmus namijenjen svima, za neke studente je preskupo studirati izvan svoje zemlje te stoga pozivaju vlade da kroz financijsku pomoć i legislativu omoguće svima da budu dio programa.

S obzirom na to da je program Erasmus program iznimno popularan među studentima, u manifestu ambasadori ističu da taj status treba očuvati te da birokratske zapreke ne bi smjele utjecati na mogućnost studenata. Isto tako apeliraju na sveučilišta da priznaju ispite i predavanja održane izvan matičnog fakulteta jer upravo je to osnova programa, ali i bolonjskog sustava i ECTS bodovanja. Iako svi gledaju na Erasmus kao na program za studente, zanemarena je činjenica da i profesori i ostalo fakultetsko osoblje mogu iskoristiti program za unapređivanje znanja i svojih mogućnosti te pozivaju profesore da se više uključe u program. Na kraju manifesta ističu se prednosti programa kao što su socijalizacija, rušenje jezičnih i kulturnih barijera te upoznavanje drugih kultura. Također napominju da se na tom iskustvu moraju graditi mostovi suradnje i da treba poticati što više studenata da se uključe u program. Hrvatski program Erasmus djeluje pod okriljem Agencije za mobilnost i programe Europske unije te se više informacija o Erasmusu može saznati na stranici www.mobilnost.hr

Što je ErasmusPrijave moguće od druge godine studijaProgram Erasmus je program akademske mobilnosti namijenjen visokom obrazovanju. U sklopu potprograma Erasmus studenti mogu provesti dio studija studirajući na visokom učilištu u inozemstvu ili obavljajući stručnu praksu, što znatno pridonosi njihovoj samostalnosti, kulturnoj obogaćenosti, poznavanju stranih jezika i sposobnosti rada u multikulturalnim sredinama. Mogu se prijaviti svi studenti upisani u najmanje drugu godinu preddiplomskog studija za vrijeme trajanja boravka. Hrvatska je sudionik programa Erasmus od akademske godine 2009./2010., a punopravna je članica od prošle godine.

27. travanj 2024 01:52