Hrvatska
StoryEditor

Ante Babić: Srbija će više izgubiti ovakvim razvojem događaja nego Hrvatska

24. Rujan 2015.

Nakon što su sukobi između hrvatske i srbijanske strane oko graničnog prometa doveli do praktičke paralize cestovne trgovine između dvije zemlje upitali smo neke od vodećih domaćih ekonomskih stručnjaka kako procjenju moguće posljedice ovih poteza, kao i njihovu ozbiljnost.

Profesor Ante Babić, pokretač projekta EUforija, smatra kako će Srbija više izgubiti ovakvim razvojem događaja nego Hrvatska.

– Ovdje se radi o pritisku hrvatske vlade da Srbija primi izbjeglice, dakle o čisto političkom potezu. Morate znati da ti trgovački ratovi nemaju veze s ekonomijom – smatra Babić.

Financijski konzultant Damir Novotny, pak, smatra kako će ovakav razvoj situacije nanesti veliku štetu domaćoj ekonomiji.

– Negativne posljedice koje će osjetiti hrvatsko gospodarstvo posljedica je ’momačkog nadmetanja’ između Milanovića i Vučića. Ova kriza mora se riješiti što je prije moguće. Bajakovo je jedan od važnijih europskih koridora i on ne smije biti blokiran. Ja da sam na vlasti ovo bi riješio u najkraćem vremenskom roku jer shvaćam važnost problema – priča Novotny.

- Hrvatska može izgubiti više od Srbije. Problem nije toliko u troškovima logistike, već u tome što je moguće da će hrvatske tvrtke, koje puno više ulažu u svoj imidž u Srbiji nego obratno, izgubiti lojalnost tamošnjih kupaca - pribojava se pak ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.

No on smatra kako je rješenje hrvatsko-srpskog problema u rukama Mađara i Austrijanaca.

– Premda je svakome jasno da se ovdje radi o skupljanju političkih bodova i predizbornim igrama, rasplet cijele situacije ovisit će o dogovoru Mađarske i Austrije, znači o tome hoće li otvoriti granice prema sjeveru Europe za izbjeglice. Što se tiče trgovine i zastoja teretnih vozila, budite sigurni da će autoprijevoznici iz jugoistočne Europe vrlo brzo naći druge alternativne cestovne rute – zaključuje Lovrinčević.

Ljubo Jurčić obostrane blokade na granici vidi kao školski primjer trgovačkog rata.

– Povijesno gledajući trgovinski ratovi izuzetno su štetni za ekonomiju, jednako za zemlju koja ga je započela kao i za sve one uključene u taj sukob. U trgovačkim ratovima uvijek više izgubi ona država koja ima veću međunarodnu razmjenu – objašnjava Jurčić. Nikako se ne slaže sa ovakvim načinom rješavanja situacije s izbjeglicama.

– U politici mora prevladavati interes i usklađivanje istog, a ne taština i ponos. Ovakva politika hrvatske vlade samo šteti hrvatskom gospodarstvu - dodaje Jurčić.

20. travanj 2024 07:34