Hrvatska
StoryEditor

Antikapitalistički dan diljem Europe

31. Ožujak 2012.
Piše:
liderhrt

Diljem Europe, ali i u našoj zemlji, danas će biti obilježen Europski dan akcije protiv kapitalizma. Kako je rekao jedan od organizatora Hrvoje Jurić, prosvjedi će, osim u Zagrebu, vjerojatno biti održani u Rijeci i Splitu. Izrazio je nadu da će se prosvjednicima pridružiti i radnici.

Kriza se koristi kao izgovor da bi se zatirala radnička prava, povećala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija seljaka, umirovljenika, nezaposlenih, mladih i drugih, piše u proglasu organizatora - pokreta M31 kolektiv Zagreb. Uzrok krize nije, kao što nam govore, u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu. Ne radi se samo o krizi kapitalizma, nego je sam kapitalizam kriza. Dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele su sve veće.

Demonstracije u brojnim europskim gradovima više su od akcije solidarnosti. Kriza se manifestira na razne načine u raznim zemljama, ali svi imamo isti cilj: ne želimo spasiti kapitalizam, želimo ga nadjačati!, stoji, među ostalim, u proglasu.

26. travanj 2024 13:19