Hrvatska
StoryEditor

Arbitražni sud imenovat će hrvatskog i slovenskog arbitra

19. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu objavio je u srijedu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca i potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma.

Jednom kad se Sud ponovno konstituira, namjerava pažljivo razmotriti stajališta strana, uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice za sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke, navodi se u priopćenju suda i dodaje da u tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova očitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ako to bude potrebno.

Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama, koji su dali ostavke.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u srijedu nije željelo komentirati najavu Stalnog arbitražnog suda u Haagu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog arbitra te potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma. Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je kako je za Sloveniju bitno da arbitražni sud nastavi rad na rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom i završi ga konačnom presudom.

Hrvatska je vlada krajem srpnja, temeljem jednoglasnog zahtjeva Sabora, pokrenula postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma zbog kontaminacije arbitražnog postupka, te povukla obje zastupnice Hrvatske u tom procesu, a ostavku na mjestu u arbitražnom sudu dao je i hrvatski arbitar Budislav Vukas.  Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da je konkretni postupak arbitraže previše kontaminiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje, a slovenski premijer Miro Cerar otklonio je prijedlog hrvatskog premijera Zorana Milanovića za sastanak na kojemu bi potražili mogućnost alternativnog traženja graničnog pitanja.

25. travanj 2024 19:26