Hrvatska
StoryEditor

‘Autoceste ćemo dati u koncesiju i dobiti puno novaca‘

13. Rujan 2012.

Oni koji kritiziraju Vladinu namjeru davanja autocesta u koncesiju "prodaju maglu" jer će te ceste ostati u vlasništvu Hrvatske, a Vlada će sredstva koja dobije za koncesiju iskoristiti za vraćanje dugova, istaknuo je premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade.

Za izgradnju tih autocesta "neki su se u zadnjih osam godina skupo zaduživali i ‘farbali‘ tunele i narod po pet puta", a mi ćemo ih dati na upravljanje na 30 godina i za to dobiti puno novaca kojima ćemo vratiti dugove i rasteretiti Hrvatsku, poručio je Milanović, komentirajući informaciju o dosadašnjim aktivnostima u vezi odabira savjetnika za monetizaciju javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb.

O koncesijama na autoceste razmišljala je i prethodna vlast, ali se nije to usudila provesti, to će učiniti i neke susjedne države, a ključno je pitanje koliko će Hrvatska dobiti novaca od koncesionara jer će joj to, osim vraćanja dugova, osigurati i bolji kreditni rejting, naglasio je Milanović. Također je kritizirao prijedlog da se autoceste putem inicijalne javne ponude prodaju hrvatskim građanima, ocjenivši kako se radi o blefu.

To zvuči jako plemenito, međutim interes bi s obzirom na nisku profitabilnost bio nikakav, a sjetimo se i što se dogodilo s Inom, kome su građani prodali svoje dionice, rekao je Milanović.

03. svibanj 2024 03:16