Hrvatska
StoryEditor

Autoceste idu u koncesiju, Vlada traži 3 milijarde eura

02. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Vlada će danas odlučiti o skorom raspisivanju natječaja za izbor savjetnika za monetizaciju hrvatskih autocesta, piše današnji Večernji list.

Do rujna bi trebao biti pripremljen tekst međunarodnog natječaja kojim će Vlada tražiti konzultante koji bi trebali napraviti analizu i predložiti optimalno rješenje za naše autoceste.Osim savjetodavnih usluga Vlada bi tvrtki koja pobijedi na natječaju ponudila priliku i za dodatnu zaradu.– Cijena usluge sastojat će se od dva dijela. Fiksnog za konzultantske usluge i varijabilnog koji će biti provizija konzultantskoj kući ako sama pronađe partnera koji je spreman s Vladom potpisati koncesijski ugovor za upravljanje našim autocestama – doznaje se iz izvora bliskog Vladi.

Na ‘bubanj‘ bi trebale u kompletu sve dionice kojima upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) i nerentabilne dionice na jugu te profitabilni smjer od Zagreba do granice sa Srbijom, a procjenjuje se da bi Vlada na tom projektu mogla zaraditi otprilike tri milijarde eura.

Prema izvorima iz Vlade plan prema je da se autoceste u koncesiju daju na trideset godina, ali da će se tražiti da se jednokratno i odmah uplati cjelokupan iznos tridesetogodišnje koncesijske naknade.

23. travanj 2024 14:36