09. kolovoz 2016.

Automobili bi od rujna 2017. mogli biti skuplji oko 10 tisuća kuna

lider.media
lider.media

Nakon što je u Volkswagenu otkrivena afera vezana uz lažiranje testova emisije štetnih plinova, Europska unija nameće nova pravila pri testiranju. Od rujna iduće godine nova vozila testirat će se na cesti u realnim uvjetima, a ne kao do sada u laboratorijima. To bi moglo poskupiti automobile. Testiranje emisije ugljičnog dioksida i potrošnje goriva autoindustrija dosad je obavljala u posebnim laboratorijskim uvjetima. Prema novim pravilima, automobili će biti ispitani u realnim uvjetima na cesti, a rezultati će ovisiti o otporu zraka, vremenu i brzini. Vozači s oprezom gledaju na te promjene.

Hrvatska, kao i većina europskih zemalja, neke od poreza na vozila veže uz emisiju ugljičnog dioksida i potrošnju. Samim time nakon testiranja iznosi za pojedina vozila trebali bi se povećati, ako ne bude izmjena poreznih propisa.

Od iduće godine mogla bi poskupjeti i polica obveznog autoosiguranja, i to zbog najavljenog povećanja minimalne osigurane svote police. Naime, Ministarstvo financija u javnu je raspravu uputilo prijedlog o povećanju najniže osigurane svote police jer to nalaže EU.

Iz autoindustrije poručuju da je prerano govoriti o poskupljenjima iako se nagađa da će novi automobili od 2017. biti skuplji u prosjeku oko 10 tisuća kuna.