Hrvatska
StoryEditor

Autori o kvalitetnijem ostvarivanju svojih prava u regiji

04. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

U prostorijama HDS ZAMP-a u održan je sedmi po redu regionalni sastanak društava za kolektivno ostvarivanje glazbenih prava s prostora bivše Jugoslavije.

Na sastanku su uz predstavnike HDS ZAMP-a sudjelovali i predstavnici uprava društava iz regije: SAZAS-a iz Slovenije Matjaž Zupan, SOKOJ-a iz Srbije Aleksandar Kovačević, ZAMP Makedonije iz Makedonije, PAM CG iz Crne Gore i predstavnici SQN-a iz Bosne i Hercegovine. 

Regionalna suradnja društava pokrenuta je 2010. godine, a njezini važniji ciljevi su i kvalitetnije ostvarivanje prava autora glazbe kao i stvaranje većeg glazbenog tržišta. To su ujedno i osnovni preduvjeti za dolazak velikih međunarodnih digitalnih servisa na ovo područje, a čime bi se građanima osigurala kvalitetna legalna ponuda glazbe na internetu. Uz analize pravnih propisa s područja autorskog prava, te analizu odredbi prijedloga Direktive EU o kolektivnom ostvarivanju prava, regionalna društva dogovorila su suradnju na međusobnoj ranijoj isplati autorskih naknada u slučaju koncerata kao i suradnju u nastupanju prema globalnim internetskim glazbenim servisima. Naime, kvalitetnije ostvarivanje prava autora glazbe u regiji, veća razina poštivanja glazbe kao intelektualnog vlasništva kao i stvaranje većeg glazbenog tržišta, svakako su u interesu svih autora, poglavito autora iz zemalja regije koja je njihovo najveće tržište. To su ujedno i osnovni preduvjeti za dolazak velikih međunarodnih digitalnih servisa na ovo područje a čime bi se građanima osigurala kvalitetna legalna ponuda glazbe na internetu.

Direktor i predsjedavajući Europskog vijeća Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja Nenad Marčec izjavio je kakoje jako bitno ovo područje kolektivnog uređivanja prava. -Dosad je to svaka država radila za sebe. Autorima je to jedan od najvažnijih izvora prihoda. Direktiva Europske komisije ujednačit će rad europskih društava za kolektivno ostvarivanje prava na dobrobit svih autora-.

-HDS ZAMP pozdravlja inicijativu Europske komisije za usklađivanjem pravila kojima se na području jedinstvenog tržišta EU regulira rad društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava te promovira online licenciranje glazbenih djela. HDS ZAMP već je usklađen s većinom prijedloga Europske komisije, posebice onih koji se odnose na transparentnost poslovanja te vjerujemo da će ova Direktiva pridonijeti razvoju ostvarivanja prava autora na jedinstvenom europskom tržištu- rekao je Marčec.

02. svibanj 2024 03:41