Hrvatska
StoryEditor

AZTN pokrenuo postupak protiv Peugeota Hrvatska

22. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je po službenoj dužnosti, a na inicijativu poduzetnika Auto Maksimir, pokrenula postupak protiv poduzetnika Peugeot Hrvatska kako bi utvrdila je li zlouporabio vladajući položaj na tržištu pružanja usluga popravaka i održavanja te prodaje rezervnih dijelova za vozila marke Peugeot na području Republike Hrvatske.

Agencija će u postupku utvrditi jesu li uvjeti za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera bili transparentni i unaprijed poznati svim poduzetnicima koji ispunjavaju kvalitativne uvjete i konkuriraju za ulazak u mrežu ovlaštenih servisera te je li poduzetnik Peugeot Hrvatska svojim postupanjem pojedinim poduzetnicima neopravdano onemogućio slobodan pristup mjerodavnom tržištu i na taj način s različitim poduzetnicima primijenio nejednake uvjete na istovrsne poslove.

 Agencija je u sklopu postupka donijela i privremenu mjeru kojom je Peugeotu Hrvatska naložila da Auto Maksimir vrati u mrežu ovlaštenih servisera iz koje je isključen 31. 12 2013.

 Agencija je ocijenila da njegovim isključivanjem iz te mreže postoji opasnost od značajne i nepopravljive štete za tržišno natjecanje budući da je riječ o poduzetniku koji je dugogodišnji serviser motornih vozila marke Peugeot te da postoji mogućnost nastanka štete za potrošače.

Privremena mjera je određena u trajanju od šest mjeseci.

 Agencija posebno naglašava kako u trenutku pokretanja postupka ne mora raspolagati relevantnim dokazima o povredi propisa o tržišnom natjecanju. Pokretanje postupka Agenciji prije svega omogućuje dubinsku istragu ponašanja poduzetnika temeljem indicija kojima u tom trenutku raspolaže.

20. travanj 2024 02:01