Korona i biznis
27. studeni 2015.

Babić i Novotny: Rast BDP-a nikako ne smije biti razlog izostanka reformi. Reforme su nužne!

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto na godišnjoj razini. To je znatno bolji podatak od očekivanja.

Je li rast rezultat mjera aktivne politike ili nečega drugog? Evo što su za liderpress.hr rekli ekonomski stručnjaci. Rast BDP-a od 2,8 posto rezultat je dugačke i vrlo dobre turističke sezone, nešto jače izvozne potražnje te blagog oporavka osobne potrošnje, tvrdi ekonomist Damir Novotny za Lider.

- On nije rezultat mjera aktivne politike i u tom kontekstu ga treba i promatrati. Političke elite se tome nikako ne bi smjele veseliti, jer u idućem kvartalu očekujemo ili njegovu stagnaciju ili pad - kaže Novotny koji ovaj rast BDP doživljava u stvari slučajnim. To nipošto, napominje, ne smije biti razlog za neprovođenje prijeko nužnih strukturnih reformi, što od nas očekuje i Europska komisija.

Ekonomist Ante Babić optimističniji je i tvrdi da smo, obzirom da BDP raste treći kvartal zaredom, nakon 6,5 godina konačno izašli iz recesije.

- No, daleko smo od blagostanja iz 2008. godine. U proteklih smo šest godina izgubili 15 posto BDP-a i ovakve niske stope rasta neće nas vratiti na pravi put. Za to su nužne reforme, ali ne one populističke kakvim se razbacujemo od izbora na dnevnoj bazi - poručio je Babić.