Hrvatska
StoryEditor

Babić: Ne bi bilo fer da nam je sada smanjen rejting

05. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

- Očekivao sam da će Hrvatska zadržati kreditni rejting. To je rezultat donešenog proračuna, pozitivnog odgovora građana na referendumu o ulasku u Europsku uniju, ali i činjenice da od prvog rejtinga 1996. stojimo na BBB-, pa i u vremenima kada smo zaslužili više- rekao je ekonomski analitičar Ante Babić komentirajući današnju ocjenu rejting agenciji Fitch kojom je Hrvatska zadržala rejting, uz negativne izglede.

Naime, kaže Babić proračun je dokaz da se ide u dobrom smjeru, prvi put nakon tri godine donio je smanjenje potrošnje. Povećan je i PDV, no tek ćemo krajem godine moći ocjeniti što je s reformama nove Vlade. ‘Da‘ na referendumu za rejting agencije znači i svojevrsno obećanje budućih reformi koje su vezane za članstvo u EU. Uz to, dodaje Babić, rejting BBB- agencije nisu popravili ni kada smo bili bolji od Slovenije, Češke, Bugarske, Rumunjske, pa zbilja ne bi bilo fer da ga sada smanjuju.

Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa.- Usprkos pojedinim pozitivnim početnim političkim koracima nove vlade, bit će potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije - kazala je pomoćnica direktora Fitcheva odjela za gospodarstva nove Europe Michele Napolitano.

19. travanj 2024 09:58