Hrvatska
StoryEditor

‘Bačić i Barišić donijeli su mi 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura za sef‘

10. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu u aferi Fimi media svjedoči bivša šefica HDZ-ova računovodstva Marica Glavaš koju je bivši premijer i šef HDZ-a pozvao da sredi stranačke financije. Napomenula je kako se sa Sanderom zna od početka 80-tih.

- Kad sam stranačku blagajnu preuzela od Branke Pavošević, uočila sam mnoge nepravilnosti - rekla je Glavaš. Dodala je kako je zbog njih i lošeg nalaza revizije stranka platila kaznu od 400 tisuća kuna. Glavaš koja je radila za dogovorenu plaću od 15 tisuća kuna neto pobila je iskaz bivšeg rizničara Mladena Barišića da ga je zvala te pitala kada će joj biti doznačena plaća i plaćen najam za stan. Nikada ne bih došla iz Splita u Zagreb bez čvrstog ugovora i definiranih ovlasti, komentirala je. Kao izravnu odgovornu osobu navela je bivšega glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka.

U iskazu je navela kako su joj jednom prigodom glavni tajnik Bačić i rizničar Barišić rekli da će joj donijeti nešto što nije u vezi s njezinim poslom. Zatim su donijeli dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje je spremila u stranački sef. Podsjetimo, jučer je svjedočila Bianca Matković, koja je od 2003. do 2005. bila neformalna članica predsjedništva HDZ-a. Iznijela je i svoja saznanja o financiranju kampanja, određivanju visine honorara pjevačima, kupnji odjeće za neke članove stranke. Uz HDZ kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, njezina bivšeg predsjednika Sanadera i glavnog rizničara Mladena Barišića, USKOK u aferi Fimi media tereti Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu stranačku blagajnicu Branku Pavošević te Nevenku Jurak, vlasnicu agencije po kojoj je slučaj dobio ime. Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački crni fond, priznali su svi osim Sanadera i Mačeka.

02. svibanj 2024 07:47