Hrvatska
StoryEditor

Bago: IKEA će svojim dolaskom utjecati i na pad BDP-a

03. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska je ubilježila pad od dva mjesta na globalnoj listi konkurentnosti, te zauzima 77. mjesto.

Na predstavljanju rezultata „Izvješća o globalnoj konkurentnosti 2014.-2015" istaknuto je da je na pad najviše utjecalo pad u makroekonomskom okruženju i inovativnost, te je to utjecalo na stagnaciju u ocjeni 4.13.

Rezultat je to istraživanja koje je u Hrvatskoj provedeno u 82 hrvatske kompanije, dok je u svijetu uključeno više od 14 tisuća tvrtki. Ovogodišnji rezultati bolji su u faktoru institucija zdravlja i osnovnog obrzovanja, efikasnosti tržišta roba i rada, razvoju finacijskog tržišta, poslovne sofisticiranosti i tehnološke spremnosti dok je zamjetan pad uz dva već navedena faktora i kod veličine tržišta, visokog obrazovanja i infrastrukture.

- Mi već godinama ponavljamo i upozoravamo vladu da se trebaju provesti reforme kako bi se počeli oporavljati, ali nema se sluha za naše preporuke. Ono što je zabrinjavajuće da zemlje koje su nam konkurenti u privlačenju investicija su ispred nas i to je jedan od razloga zašto ih ne privlačimo – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Mudrinić je dodao da i strah koji je izazvala dugotrajna kriza utječe na razinu inovativnosti i da se to mora promijeniti. Nemam poleta koji je osnova za inovativnost.

Predstavnik sindikata Krešimiri Sever istaknuo je da je veliki problem pad zaposlenosti koji u odnosu srpanj prošle godine iznosi 2,46 posto.

- Još uvijek smo u silaznoj putanji, a kako stvari stoje nećemo se još dugo zaustaviti i krenuti pozitivno. Bilježimo pad potražnje i potrošnje, a građani su oprezni. S takvim stavom nećemo se brzo oporaviti – smatra Sever.

Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara te Hrvatskih izvoznika, istaknuo je da je izvoz bitan kotač u oporavku, ali ne i ključni. Realan rast izvoza u prvih pet mjeseci je oko dva do tri posto.

- Izvoz raste ali zbog toga što se u okruženju povećava potražnja. To u Hrvatskoj neće puno pomoći u oporavku već se trebamo ugledati na Njemačku. Kada je pao BDP jedan kvartal kancelarka Merkel pozvala je građane da ne idu na more izvan Njemačke i većina ju je poslušala. Kod nas je sad došla IKEA koja će utjecati i na pad BDP-a. Mi moramo naći način kako supstituirati uvoz i to je ključ – smatra Bago.

Iako je vijeće imalo za cilj da Hrvatska uđe među 40 najboljih sada se ambicije mijenjaju odnosno polako kopne. Sada je cilj zaustaviti pad i pokušati doći do najboljih 60. A situacija nikad nije dobro kada zaintersirane strane polako dižu ruke od problema.

24. travanj 2024 19:03