Hrvatska
StoryEditor

Bago: Krajnje je vrijeme da izvoznici prestanu biti taoci promašenog gospodarskog modela

01. Lipanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Hrvatski izvoznici (HIZ) organizirali su 10. konvenciju na kojoj je bio riječi o dobicima i gubicima za naše izvoznike od ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU).

- S obzirom da Hrvatska još dugi ni

[gallery columns="5" ids="227595,227596,227597,227598,227599,227600,227601"]

z godina neće zadovoljiti uvjete uvođenja eura, izvoznici zahtijevaju aktivniju ulogu monetarne politike koja će biti toliko ekspanzivna da postiže optimum stabilnosti cijena, održiv i uravnotežen ekonomski rast te visoku zaposlenost – poručio je predsjednik HIZ-a Darinko Bago na otvaranju konferencije, dodavši da se ne zna koliki je zapravo naš izvoz jer se zbog različitih modela obračuna ukupne sume razlikuju do 5 milijardi kuna. Pozvao je Vladu da osigura sredstva Državnom zavodu sa statistiku kako bi se to riješilo.

Kao i uvijek, izvoznici u Deklaraciji koju su usvojili za 2015. apeliraju na deprecijaciju tečaja kune u razmjeru 2 posto godišnje, odnosno do 10 posto u narednih pet godina. Kao alternativu predlažu primjenu povlaštenog deviznog tečaja za neto izvoznike.

- Krajnje je vrijeme da izvoznici prestanu biti žrtve atipičnog modela gospodarstva koji je u Hrvatskoj izgrađen posljednjih dvadesetak godina i koji proizvodno-izvozničke aktivnosti o kojima ovisi ekonomija i budućnost cijele zemlje drži kao taoce. Krajnje je vrijeme da se teret dubioza prošlosti prestane stavljati na leđa izvoznika koji jedini mogu zemlju izvesti iz krize. U protivnom ćemo svi zajedno propasti – istaknuo je Bago.

Osvrnuo se i na anketu koju je HIZ proveo među domaćim izvoznicima, prema kojoj njih 61 posto efekte ulaska u Uniju ocjenjuje pozitivnima. S druge strane, od 38 posto ispitanih koji su nastavili izvoziti u CEFTA-u, čak 82 posto tvrdi da je članstvo u EU negativno utjecalo na njihovo poslovanje. Ulazak strane konkurencije tek 35 posto ispitanika vidi kao pozitivno, a samo 18 posto je odgovorilo da su krediti u komercijalnim bankama dostupniji otkad smo članica Unije, nešto je bolje ocijenjen pristup EU fondovima, kojeg 46 posto izvoznika vidi kao pristupačniji.

20. travanj 2024 02:21