Hrvatska
StoryEditor

Bago: Tko se nije pripremio za EU lošije će proći

16. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

U organizaciji Državnog ureda za trgovinsku politiku održan je okrugli stol na temu Hrvatska i trgovinska politika Europske unije - izazov i mogućnosti. Skup je pozdravio u ime Vlade potpredsjednik Neven Mimica koji je upravo zadužen za suradnju s Europskom unijom.

- Mislim da je cilj ostvaren. Možemo biti primjer ostalima kako se ispunjavaju visoki ciljevi koje je pred nas postavila Europska unija. Hrvatska će ući spremna, a mislim da će EU s Hrvatskom biti malo bolja, isto kao što ćemo i mi s EU biti malo bolji - istaknuo je u uvodnom govoru Mimica. Prije okruglog stola skupu se obratio Petar Balas, zamjenik generalnog direktora Opće uprave za trgovinu u Europskoj komisiji. On je istaknuo da EU ima već ugovore o slobodnoj trgovini s nekim zemljama, a da će s nekima se to tek uskladiti i potpisati. Što se tiče bliže okolice, konkretno Srbije i Bosne i Hercegovine, takvi ugovori bi trebali stupiti na snagu početkom 2014. godine. Također smatra da se EU i zemlje članice moraju više okrenuti novim tržištima.- Rast u EU neće biti veliki kao u Kini, Brazilu i Indiji, te su to države koje će imati veliki rast. 90 posto rasta bit će generirano izvan Europske unije, a najviše u Aziji, Južnoj Americi i Africi. Pogotovo je zanimljiva Afrika koja će postati važan partner u gospodarskom oporavku - smatra Balas.Na okruglom stolu pod moderatorskom palicom glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića sudjelovali su Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara, Plinio Cuccurin, član Uprave ADRIS grupe, Damir Kuštrak, izvršni potpredsjednik za izvozna tržišta u Agrokoru, Ivo Usmiani, predsjednik Uprave, JGL-a i Denis Čajo, predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku. - Rizik zemlje s nestajanjem granica je sve manji, te će to privući neke proizvođače koji dosada nisu bili prisutni. Dio izvoznika je u neizvjesnosti, ali općenito gledano Hrvatska će imati više koristi nego štete od ulaska. Dio koji će lošije proći je onaj koji se nije pripremio na to - istaknuo je Bago.Ulaskom u EU ukidaju se privilegije prema zemljama članicama CEFTA-e, ali kao što je istaknuo Balas od 2014. godine bit će potpisan ugovor o slobodnoj trgovini kakav je dosada bio na snazi između Hrvatske i EU. Najveće promjene će se dogoditi u prehrambeno - poljoprivrednom sektoru.

- Naša kompanije već dugi niz godina proizvodi sve po najvišim standardima, ali s ulaskom u EU otvaraju nam se nove mogućnosti. Neće biti lako prodavati na europskom tržištu, ali vidimo svoje prilike - rekao je Kuštrak.Već sada Adris grupi izvoz čini više od 60 posto prihoda, a ulaskom u EU otvaraju se nove prilike za članice grupe. - Možda ćemo izgubiti poticaje u slučaju Cromarisa, ali ćemo isto to moći nadoknaditi s novcem iz fondova. Također će se skratiti carinska procedura za izvoz hrane, a kod Maistre se nudi prilika za razvoj kongresnog turizma. No, tu je gubitak klijenata s ruskog tržišta zbog uvođenja viza. Problem s CEFTA-om bit će test za državu da vidimo stvarni njihov utjecaj u europskim strukturama i koliko će se moći izboriti - smatra Cuccurin.Upravo se na problem oko CEFTA-e osvrnuo predstojnik ureda za trgovinsku politiku Denis Čajo.- Taj slučaj ćemo riješiti na najbolji mogući način, ali treba znati da nije moguće u ugovorima gdje je sad stajalo Hrvatska samo upisati EU. To neće ići tako, a nama je cilj prenijeti što više prava koje smo dosad imali, ali ćemo vidjeti koliko je to moguće- poručio je Čajo.Farmaceutska industrija vidi samo pozitivne strane ulaska u EU.- Sada ćemo lijekove moći registrirati u jednoj agenciji i puno ih lakše plasirati na tržište. Također imat ćemo mogućnost da Laboratori za puštanje lijekova bude u Hrvatskoj i da ne moramo imati više laboratorije u zemlji članici EU. To su prednosti, ali isto tako sigurno će se dogoditi određen odljev mozgova koji nećemo moći spriječiti - istaknuo je Usmiani.

27. travanj 2024 05:16