13. studeni 2012.

Banci umjesto 3800 dovoljno platiti 500 kuna duga?

lider.media
lider.media

Iako vijest o tome da se banka odriče svih kamata i dvije trećine glavnice zvuči kao šala, nekim su dužnicima proteklih dana stigli dopisi odvjetničkog ureda u kojima im se nudi izvansudska nagodba.

Predlažu im da plate manji dio duga, a ostalo će im otpisati, piše Večernji list, i to uz neobično objašnjenje; -Uvažavajući tešku gospodarsku krizu u državi i veliku nezaposlenost, PBZ odlučila Vam je kao svom klijentu-dužniku izaći u susret i pružiti mogućnost podmire duga pod iznimno povoljnim uvjetima", prenosi Večernji. 

Navodi se i da bi se dužniku nagodbom potpuno otpustile kamate te dio glavnice do iznosa od 70 posto. Ovršni bi se postupak obustavio te bi dužnik bio izbrisan s crne liste HROK-a.

Dvije su se osobe javile u šibensku udrugu za zaštitu potrošača "Plavi val", sumnjičavo se raspitujući znaju li o čemu je riječ. Zbog duga po tekućem računu u PBZ-u u parničnim su postupcima, nakon što su uložili prigovor na ovršni prijedlog. Svatko od njih primio je dopis od odvjetnika PBZ-a, kazala je za Večernji list Erika Popović, voditeljica savjetovališta.

-Prvu je osobu banka teretila za 3800 kuna i nudi joj da uplati 500 kuna jednokratno, nakon čega prestaje biti dužnik banke. Ona, međutim, niječe cijeli dug i ne želi ništa platiti. Dug druge osobe je s kamatama narastao na 10-ak tisuća kuna, dužnik priznaje da dug postoji. Čovjek je bio oduševljen, ali nije mogao vjerovati da bi se banka odrekla tih prihoda. Poslao im je mail s upitom, na što su potvrdili da je odvjetnička ponuda točna. Traže da plati 1200 kuna, uz jednake uvjete-, rekla je Popović.

-Može se pretpostaviti da se dopis odnosi na pojedinačne slučajeve odnosno postupke naplate koji se vode pred nadležnim sudovima u kojima su, ovisno o tijeku i fazi pojedinog postupka i s obzirom na okolnosti i specifičnosti svakog pojedinog slučaja, poduzete i dodatne aktivnosti putem punomoćnika banke kojima se klijentima olakšava podmirenje dospjelih obveza prema banci-pojasnili su su iz banke.