20. kolovoz 2016.

Bandić je kolateralni dobitnik Olimpijskih igara koji će Sandrino zlato unovčiti saborskim mandatom

Milan Bandić bit će 11. rujna najveći kolateralni dobitnik Olimpijskih igara. Njegova kandidatkinja Sandra Perković zlatnom olimpijskom medaljom praktički je inkasirala ulazak u Sabor preferencijalnim glasovima u 2. izbornoj jedinici. Doduše, glavni stranački konkurent upravo joj je stranački šef, ali sad možda uhvate i koji mandat više. Sandra Perković samo je jedna od sportašica koje su svoju popularnost stavile u službu politike. Upravo Bandić voli sportske manekene u svojoj stranci, pa tako listu za dijasporu vodi izbjeglica iz HDZ-a, nogometni trener Ćiro Blažević, a na listi u 1. izbornoj jedinici ima i proslavljenog stolnotenisača Dragutina Šurbeka. Svi oni kandidiraju za ulazak u Sabor, stopama svojih sportsko-političkih prethodnika.

HDZ-ovi saborski manekeni bili su rukometni trener Lino Červar, vaterpolist Perica Bukić, košarkaš Franjo Arapović, košarkašica Danira Nakić Bilić, a za SDP su u Saboru igrali kuglačica Biserka Perman i borac Mirko Filipović.

Tko su dobitnici tih sportsko-političkih simbioza? Sportaši na listama strankama donosili su više medijskog prostora, iako je upitno jesu li donosili i višak glasova. Iznimka bi mogla biti Sandra Perković jer će Hrvatska izaći na birališta nepuna četiri tjedna nakon obrane olimpijskog zlata. S druge strane, kod svojih navijača politički angažirani sportaši nailazili su na dvojake reakcije, ovisno o političkim preferencijama simpatizera.

A kako su se sportaši snalazili u saborskim klupama? Uglavnom loše. Više su pamćeni po šutnji ili nespretnim izjavama nego po konstruktivnim i zapaženim raspravama. Za razliku od sportskih terena, gdje su imali glavne uloge, u saborskoj areni ostali su epizodisti, baš kao i njihovi kolege u izvršnoj vlasti, doministri zaduženi za sport, Petar Skansi i Janica Kostelić.