Hrvatska
StoryEditor

Bandić najavio smjenu uprave Holdinga nakon izbora

03. Svibanj 2013.
Piše:
liderhrt

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić objavio je ‘svoju istinu‘ o financijskom stanju u Gradu i Zagrebačkom holdingu, kako bi opovrgnuo medijske napise o tobožnjem financijskom slomu.

Kao glavnog krivca za pad kreditnog rejtinga Gradska uprava prozvala je Zagrebački holding, a gradonačelnik je najavio da će nakon lokalnih izbora promijeniti pravila igre i smijeniti njegovu upravu.- Društvo koje je u Zagrebačkom holdingu od 2009. inagurirano po političkoj pogodnosti je palo na ispitu - rekao je Bandić koji je kazao da će neki ljudi koji su iznevjerili povjerenje i nisu dorasli situaciji će morati biti zamijenjeni drugim ljudima koji znaju bolje raditi. 

-Trebat će nam oko godinu dana da saniramo situaciju u Holdingu - kazao je Bandić.

Pročelnik za financije Slavko Kojić se pozvao na svjetsku rejting agenciju Moody‘s koja u svom izvješću o kreditnoj sposobnosti Grada Zagreba navodi da je on vrlo nisko izravno zadužen.

- Okolnostima slabog rasta prihoda prilagodio se racionaliziranjem svojih poslovnih i kapitalnih rashoda. Grad Zagreb je učinio sve potrebno kako bi očuvao svoju blagajnu stabilnom, netaknutom i nezaduženom - kazao je Kojić. Dodao je da je 2001. ukupni dug Grada Zagreba u proračunu bio 23,7 posto, a u 2012. - 8,1 posto.

Ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada Zagreba nije loše gospodarenje Gradske uprave nego enormno zaduženje Zagrebačkog holdinga koje je počelo upravo 2009. kada je Gradska skupština razvlastila gradonačelnika i preuzela sve upravljačke i nadzorne ingerencije, upozorio je Kojić.

Pročelnik za financije rješavanje problema u Holdingu uz ostalo vidi u objedinjavanju zajedničkih funkcija, smanjivanju rashoda (telefoni, mobiteli, tisak i sl) te u dogovoru sa socijalnim partnerima redukcijom prava iz kolektivnih ugovora i drugo, povećanjem prihoda i sl.

19. travanj 2024 17:40