Hrvatska
StoryEditor

Bandić odustao od Maksimira i Kajzerice

17. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Milan Bandić odlučio je odustati od rekonstrukcije stadiona Maksimir i paralelne gradnje manjeg zdanja na Kajzerici barem onako kako je to bilo zamišljeno u jesen 2006. godine, piše T-portal.

Gradska uprava navodi u posljednjim aktima gradonačelnika kako je odlučila poništiti natječaj koji je objavljen 2006. godine na kojem je izabrana ponuda tvrtke Alpine Bau.

Kako piše T-Portal, na Poziv za iskazivanje interesa po modelu javno privatnog partnerstva javila su se tri ponuđača: Alpine Bau, domaći konzorcij na čelu s IGH i njemačko-hrvatski Max Bögl-Tehnobeton. Na natječaju je izabran Alpine Bau koji je nudio za 250 milijuna eura (oko 1,9 milijardi kuna) izgradnju Kajzerice, rekonstrukciju Maksimira koji je trebao primati pedeset tisuća ljudi i novi atletski stadion. Međutim, kvaka je bila u tome da bi Grad kroz 24 godine za sve trebao dati gotovo pet milijardi kuna i nitko pa ni sam gradonačelnik nije bio spreman ući u tako veliku investiciju.

U obrazloženju zašto odustaje od investicije, Grad navodi kako je ‘između predstavnika Grada Zagreba i ponuditelja Alpine Bau, održano niz sastanaka s ciljem usuglašavanja financijske ponude kao i plana otplate po godinama trajanja Projekta kako bi iznos otplate (zakupnine) bio što je moguće manji i povoljniji za Grad Zagreb. U proteklo vrijeme, Alpine Mayreder Bau je u nekoliko navrata revidirao svoju ponudu. Usklađivanje cijena roba, materijala i usluga, a naročito troškova kapitala, dovelo je do povećanja ukupnih troškova projekta u odnosu na 2007. što bi bilo financijski preskupo i neprihvatljivo za Grad Zagreb‘.

28. travanj 2024 08:06