Aktualno Hrvatska

Bandić pod istragom povjerenstva zbog zapošljavanja brata ministra Gorana Marića

YouTube

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u utorak pokrenuti postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog mogućeg utjecaja na zapošljavanje Svetimira Marića, brata ministra državne imovine Gorana Marića, koji je zaposlen u Zagrebačkom holdingu, podružnici ZET.

Povjerenstvo smatra da je Bandić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je 3. ožujka ove godine prilikom javnog obraćanja medijima dao izjavu koja sadržajno predstavlja uputu Upravi Zagrebačkog holdinga da zaposli Svetimira Marića, iako kao zastupnik Grada Zagreba u Skupštini toga trgovačkog društva, nije ovlašten odlučivati o zapošljavanju, osim o imenovanju članova Nadzornog odbora i Uprave Zagrebačkog holdinga.

>>>Bandić ‘miksa’ cijene ZET-ovih karata i uvodi naplatu parkinga na sve javne površine

Izvjestiteljica u tom predmetu Branka Lukačević-Gregić rekla je da Bandić može na neki način kroz utjecaj na izbor članova Nadzornog odbora, koji onda bira Upravu Zagrebačkog holdinga, posredno utjecati na zapošljavanje pojedine osobe.

Svetimir Marić u kolovozu ove godine zaposlen je u podružnici ZET-a.

>>>Bandić u sukobu interesa jer je omogućio stranci postavljanje jumbo plakata bez naknade?

Lukačević-Gregić je rekla da se na temelju Bandićeve izjave medijima može stvoriti dojam da je utjecao na zapošljavanje Svetimira Marića, jer je ono i realizirano.””

“Bezvoljno” Povjerenstvo   

Povjerenstvo je odbilo pokrenuti postupak protiv Bandića u više drugih prijava za mogućeg kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo je odlučilo ne pokrenuti postupak protiv Bandića vezano uz plan izgradnje crkve u parku na Savici, jer smatra da zagrebački gradonačelnik svojim medijskim istupima nije utjecao na odluku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, koje je poništilo lokacijsku dozvolu koju je donio zagrebački Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada i graditeljstvo, komunalne postupke i promet i to vratilo na ponovno odlučivanje. Uz to, nije dokazano koji bi osobni interes ili interes neke druge povezane osobe izgradnjom te crkve Bandić ostvario.

Također, zagrebački gradonačelnik nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano uz dodjele nagrada Grada Zagreba za prošlu godinu književnici Milani Vuković Runjić i nagrade Zagrepčanka godine za 2016. atletičarki Sandri Perković za što se dobiva i novčana nagrada, a koje su članice njegove političke stranke – Bandić Milan 365 – stranka rada i solidarnosti. Te odluke nije donio Bandić već je taj prijedlog Gradskoj skupštini predložio nadležni odbor, a Skupština prihvatila.

>>>Milan Bandić bi za rad mjesne samouprave iz zagrebačkog proračuna izdvojio 15 posto ili 814 milijuna kuna

Povjerenstvo je odlučilo i da zagrebački gradonačelnik nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa vezano uz to što je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića besplatna wi-fi mreža u predizbornoj kampanji promijenila naziv iz Grad Zagreb u naziv “365 dana s vama”, da je odlukom o smanjenju broja odvoza smeća i pozivom za njegovo recikliranje koristio položaj gradonačelnika u predizbornoj kampanji te da je stupiće duž zagrebačkih ulica ugrađivala tvrtka “Cestodom” bez javnog natječaja već iz osobnog poznanstva s Bandićem.

Također, Bandić nije prekršio Zakon o sprječavanju sukoba vezano uz odluku da se u Petrinji dodijele besplatni udžbenici učenicima te što je u predizborno vrijeme dodijelio 250 ugovora o zapošljavanju radnika Čistoće, smatra Povjerenstvo.


Pratite Lider na društvenim mrežama linkedininstagram
 
 

Komentari