Hrvatska
StoryEditor

Bandić za EP spreman graditi novi stadion za 122 milijuna eura?

21. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker izjavio je kako se u izgradnji hrvatskog nacionalnog stadiona nada podršci Uefe, Europske komisije i Vlade RH u realizaciji toga projekta. Ministarstvo obrazovanja i sporta odmah je istaknulo da će dati podršku ako HNS i gradovi domaćini osiguraju financijske i logističke uvjete.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije dugo čekao te je u petak otklonio dileme oko toga hoće li se nacionalni stadion graditi u Splitu ili u Zagrebu, te hoće li ga financirati država, lokalna samouprava ili netko treći.

- Zagreb je spreman. Mi ćemo inicirati i prihvaćamo izazov za organizaciju Europskog prvenstva u Zagrebu - izjavio je Bandić.

Od Bandićevih suradnika Jutarnji list doznaje kako bi se stadion u Zagrebu mogao graditi na tri lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan” i na trećoj lokaciji izvan grada. Ta treća opcija podrazumijeva gradnju u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada, a novost je u planovima gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem.

- Gradonačelnik smatra da bi se pitanje gradnje stadiona moglo riješiti i na takvoj jednoj lokaciji, jer je tako i u mnogim europskim gradovima. Lokaciju bi mogao obznaniti uskoro. Grad će napraviti sve što je u njegovoj moći u pripremi za Europsko prvenstvo, a lokalna samouprava mogla bi sudjelovati i u dijelu financiranja projekta gradnje - ustvrdio je sugovornik iz gradske uprave.

Bandićeva zamjenica Vesna Kusin, otkako je na toj funkciji, u javnosti zagovara gradnju “Plavog vulkana” na Kajzerici, tvrdeći da se radi o kvalitetnom arhitektonskom i znatno jeftinijem rješenju od novih ulaganja u maksimirski stadion. I sam autor projekta “Plavi vulkan” Hrvoje Njirić rekao je da bi njegov projekt mogao biti jedna od mogućnosti za gradnju nacionalnoga stadiona.

- Vjerujem da je riječ o ideji da se gradi stadion na Kajzerici, jer se spominje cijena od 122 miljuna eura, na koliko je izvorno bio procijenjen moj projekt. Također, u ‘Plavom vulkanu’ predviđeno je oko 50 tisuća mjesta, tako da odgovara parametrima - izjavio je Hrvoje Njirić.

O mogućnosti gradnje nacionalnog stadiona upravo na Kajzerici ovih se dana raspravlja i u Hrvatskom nogometnom savezu, tvrde u krugovima iz HNS-a budući da je stadion u Maksimiru preskup i traži znatno više novca nego “Plavi vulkan”.

Prema dostupnim podacima, gradnja novoga stadiona na Maksimiru stajala bi 400 milijuna eura, a stadion na Kajzerici stajao bi 122 milijuna. Na novu, treću mogućnost, koju je jučer najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, trebat će još malo pričekati.

26. travanj 2024 11:42