05. svibanj 2016.

Bandića mogu srušiti samo pravosuđe ili široka protubandićevska koalicija

Darinko Kosor svojom je ostavkom na mjesto predsjednika zagrebačke Gradske skupštine u utorak praktički otvorio najdulju predizbornu kampanju, onu za zagrebačkoga gradonačelnika, koja će potrajati punu godinu dana.

Sad je tu HSLS-ov šef, kojem je ostavka prvi korak u distanciranju od Bandića. Popularna ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš HNS-ova je kandidatkinja još otkako je izgubila parlamentarne izbore, ali neće imati željenu potporu SDP-a. Andrija Mikulić izgledni je HDZ-ov igrač, ali upitnog potencijala. Davor Bernardić natjecao bi se uime SDP-a iako je previše navijao za Komadinu da bi mu Milanović to oprostio. Zato šef SDP-a traži Berina nasljednika, a kalkulira se da bi mogao poduprijeti Sandru Švaljek. Ta ozbiljna gradonačelnička pretendentica već je jednom odbila njegovu ponudu i čini se da u tu utrku želi ući kao nezavisna kandidatkinja.

Darinko Kosor odstupio s mjesta predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Dakle, bar pet koliko-toliko ozbiljnih kandidata koji pretendiraju na Bandićevu fotelju. A i vječni gradonačelnik ovih dana okreće nov list u svojoj permanentnoj kampanji – distancira se od garniture s kojom koalira na državnoj razini i zaziva preslagivanje vlasti. I ostaje glavni favorit, unatoč tome što ga svi pokušavaju srušiti. Ili baš zato.

Samo su dvije mogućnosti koje bi mogle ugroziti Bandićev novi mandat: sudska presuda ili zajednički ‘protubandićevski’ kandidat. Ne znam koja je od tih dviju nemogućih opcija ‘nemogućija’. Pravosuđe će teško u godinu dana doći do bilo kakve pravomoćne presude, a sve drugo moglo bi Bandiću dizati popularnost. Podjednako je nevjerojatno oporbeno udruživanje. I oni koji nemaju šansu za pobjedu ući će u utrku kako bi sebi ili svojoj stranci dignuli rejting. Stoga je najizglednija zagrebačka izborna formula 2017.: i poslije Bandića – Bandić.