Aktualno Hrvatska

Bandićev prijedlog promjene Statuta HDZ naziva grubim iskorištavanjem nacionalnih manjina

Foto HINA/Dario GRZELJ/
Lider/Hina

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak da s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će se održati u utorak, 21. ožujka, neće povući svoj prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

‘Akti gradonačelnika’

Bandić predlaže da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

– Tko me imalo pozna, zna da ja ne kupujem glasove, jer ja sam gradonačelnik svih Zagrepčana već 17 godina i ne dijelim ljude, poručio je Bandić na konferenciji za novinare na temu “Akti gradonačelnika”. 

Zasad se većina gradskih zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost, tome protivi jer smatra da Bandić samo želi svojoj listi osigurati dodatne zastupnike, te upozorava da će se time produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, no Bandić tvrdi da je njegov prijedlog “civilizacijski doseg”.

– Ako bude konsenzusa i ljudi budu to htjeli, mi ćemo to napraviti, a ako ne, onda se neće napraviti, ja ću biti malo tužan ali neću se ubiti zbog toga, rekao je.

Projekt spajanja 

Govoreći o najavljenom pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Bandić je ustvrdio da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dogovorio projekt spajanja s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. Spajanjem bi se trebala provesti racionalizacija i osigurati efikasnost vođenja tih dviju institucija, kaže Bandić i pritom demantira optužbe kako i to radi u predizborne svrhe.

– Prije je bilo otpora iz Lisinskog, pa nismo mogli na to utjecati, a sada se i ravnatelj Lisinskog slaže, pa ćemo to napraviti. Osim toga, oni su pod istim krovom i isti je posao, rekao je Bandić te dodao: – Radit će isti ljudi, samo će biti bolje. To je u biti sinergija struke i kompetencije.

HDZ neće podržati predložene promjene Statuta Grada Zagreba

– HDZ neće i ne može podržati gradonačelnikov prijedlog izmjena Statuta Grada Zagreb prema kojem bi neke nacionalne manjine imale zajamčene fiksne kvote u Gradskoj skupštini, izjavio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ocijenivši ga kao predizbornu manipulaciju nacionalnim manjinama.

– To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga, ustvrdio je Mikulić na konferenciji za novinare.

Na nacionalnoj razini to pitanje riješeno je Ustavom, a na lokalnoj razini traži se konsenzus o jačem uključivanju nacionalnih manjina u javno politički život Zagreba, kazao je Mikulić

Mikulić je podsjetio da je upravo HDZ tražio povećanje proračunskih sredstava za nacionalne manjine kako bi bila veća od onih koje je prethodno predložio gradonačelnik, odnosno gradska uprava. Na taj se način pokazuje kako se stvarno pridonosi jačanju i prepoznatljivosti nacionalnih manjina u društvu. HDZ neće podržati gradonačelnikov prijedlog i trgovanje glasovima nacionalnh manjina odnosno mjestima u Skupštini.

Komentari