Hrvatska
StoryEditor

Bandićeva računica: uložiti više, zaraditi manje

09. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Gradonačelnik Milan Bandić zatražio je od Gradske skupštine da ukine svojstvo javnoga dobra na dijelu zemljišta u Kraljevečkim Novakima kako bi se to zemljište moglo prodati.

Ovaj postupak ne bi bio problematičan kada on ne bi u konačnici rezultirao poslovima na kojima će Grad Zagreb izgubiti oko 750.000 kuna, piše portal Zagrebancija.com. Naime, Grad bi zemljište trebao prodati Mariji Šoli, bivšoj stečajnoj upraviteljici koja je odvela u propast Namu, te majci Sandija Šole, predsjednika uprave Karlovačke banke i predsjednika Hrvatskog rukometnog saveza. Šola bi htjela kupiti to zemljište kako bi u Kraljevečkim novacima gradila šest stambenih objekata ukupne bruto građevinske površine od 2400 metara kvadratnih.

Ukoliko bi se ovi objekti gradili, Grad bi morao napraviti komunalnu infrastrukturu koja bi vodila do njih. Na izgradnji komunalne infrastrukture Zagreb bi izgubio duplo više nego što bi uprihodovao od komunalnog doprinosa i prodaje zemljišta.

Naime, skupštinski Odbor za prostorno uređenje na prošloj sjednici odgodio je donošenje ove odluke dok im se ne dostavi procjena troškova izgradnje ulice koja bi vodila do tih objekata. Prema procjenama koje su stigle na današnju sjednicu, vidljivo je kako bi Grad izgubio na ovom poslu.

Troškovi izgradnje prometnice procijenjeni su na 486.030 kuna, izgradnja vodovoda i kanalizacije bi iznosila 853.662, a rasvjeta bi koštala 138.000 kuna. Sveukupno, procijenjeno je da bi izgradnja komunalne infrastrukture bi iznosila 1.477.692 kuna.

Od prodaje zemljišta Grad bi trebao zaraditi 172.484,51 kuna, a maksimalni prihod od komunalnog doprinosa bi mogao biti 576.000 kuna. Iz ovog je vidljivo da je maksimalan prihod 748.484,51 kuna. S obzirom na to da bi ovakav posao prouzročio gubitke Gradu, zastupnici su odlučili odbiti ukidanje svojstva javnog dobra.

Zanimljivo je i da je jedan od procjenitelja vrijednosti nekretnina, od ukupno dva, bio vještak iz tvrtke KaBa nekretnine, Karlovačke banke, čiji je osnivač Sandi Šola, a direktorica njegova majka Marija koja i pokušava kupiti zemljište u Kraljevečkim Novakima.

26. travanj 2024 16:40