Hrvatska
StoryEditor

Banke bi mogle izgubiti pola milijarde kuna?

18. Srpanj 2013.

Banke bi zbog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju mogle izgubiti najmanje 500 milijuna kuna i to 350 milijuna kuna zbog nove regulative kredita u švicarskim francima te 150 milijuna kuna na uređenju ostalih stambenih kredita, neslužbene su procjene iz Vladinih krugova.

Vlada je danas predložila izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju čije se prihvaćanje u Saboru očekuje u rujnu. Uz spomenute očekivane minuse banaka, tu je i gubitak zbog nove regulacije naknada koje sada bankama donose znatne prihode. Također, banke će se, procjenjuju u Vladi, suočiti i sa smanjenjem prihoda zbog novih propisa koji reguliraju minuse po tekućim računima.

U Vladi ne očekuju da će banke posegnuti za sudskom zaštitom zbog retroaktivnog uređenja ugovora o kreditima što se de facto predviđa Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. U razgovorima s bankarima nije se stekao dojam da bi oni to mogli učiniti, kaže visoki izvor iz Vlade uz napomenu kako je dosadašnja kreditna politika banaka neodrživa.

Vladini krugovi procjenjuju i kako bi procesi privatizacije Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja mogli završiti do kraja godine, a Vlada očekuje ukupni prihod od oko dvije milijarde kuna.

Izvor iz Vlade tvrdi da za HPB postoji interes svih domaćih banaka jer ta banka primjerice nema problema s kreditima u "švicarcima". Posebno je ‘zagrijana‘ OTP banka, a pojavila se i belgijska banka KBC, doznaje se iz Vlade.

20. svibanj 2024 02:14