Hrvatska
StoryEditor

Banke će još teže odobravati kredite

07. Kolovoz 2013.

Anketa među bankama u Hrvatskoj upućuje na daljnje pooštravanje standarda i uvjeta odobravanja bankovnih kredita, dok se za kreditnu potražnju ne očekuje znatan oporavak.

Očekuje se daljnje pooštravanje standarda odobravanja svih oblika kreditiranja poduzeća, posebice za male i srednje tvrtke, kao i odobravanja stambenih kredita građanima, a manji dio banaka isto je najavio za potrošačke i ostale kredite.

 Istodobno, očekuje se daljnje smanjenje potražnje dugoročnih kredita, kao i smanjena potražnja za stambenim i ostalim potrošačkim kreditima. Pokazali su to rezultati Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za prvo ovogodišnje tromjesečje i očekivanja za drugi kvartal, koju provodi Hrvatska narodna banka, a objavljeni su u zadnjem Biltenu HNB-a. S provođenjem Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka HNB je započeo u listopadu 2012., a cilj je pružiti uvid u kretanje standarda i uvjeta kreditiranja banaka, odnosno karakteristika ponude kredita kao i potražnje za kreditima u Hrvatskoj. Anketa je metodološki usklađena s onom koju za područje eura provodi Europska središnja banka.

25. travanj 2024 12:48