Hrvatska
StoryEditor

Banke ne mijenjaju dogovoreno rješenje, a isto očekuju i od Ministarstva financija

13. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Povodom današnje izjave ministra financija Slavka Linića koji je u Hrvatskom saboru kazao kako će izmjenama zakona o potrošačkim kreditima građani dobiti veću zaštitu nego do sada, te je poručio da s bankama neće biti dogovora jer su po stoti puta izigrali dogovore‘, oglasila se i Hrvatska udruga banaka (HUB).

Reakciju HUB-a donosimo u cjelosti.

„Originalni prijedlog banaka bio je da svi dužnici u CHF od 1.siječnja 2014. za vrijeme trajanja izvanredno promijenjenih okolnosti (CHF aprecirao 20% ili više) plaćaju kamatnu stopu jednaku prosječnoj kamati na odobrene kredite u CHF umanjenu za 20 posto. Ministar financija je na sastanku u srijedu rekao da bi taj prijedlog bio prihvatljiv Vladi RHako bi umanjenje bilo 30 posto, što su banke teško, ali ipak prihvatile. Ni o kakvim brojkama se nije razgovaralo, jer se u prijedlogu navodi da će Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti prosječnu kamatnu stopu i s time su se sve strane složile, prihvaćajući rizik da konačna brojka bude i različita od očekivane.

Ministarstvo financija zatražilo je da HNB prikupi podatke od banaka. Sve banke su dobile zahtjev da pošalju podatke do danas u 17 sati i po našim saznanjima, banke to i rade.

Stoga, ne razumijemo da se govori o nekakvom "mijenjanju rješenja" ili "izigravanju dogovora" od strane banaka. Bit dogovora je u smanjenju prosječne stope pri odobravanju kredita u CHF za 30 posto te i banke i HNB postupaju sukladno tome i očekuju da će i Ministarstvo financija ostati pri postignutom dogovoru.

Hrvatska udruga banaka smatra da je postizanje dogovora oko kredita u CHF važno za korisnike tih kredita, klijente banaka koji su se našli u problemima, jer se u protivnome odgađa primjena momentalnog i efikasnog rješenja koje bi olakšalo njihov položaj.", zaključuju u Hrvatskoj udruzi banaka.

18. travanj 2024 19:10