Hrvatska
StoryEditor

Banke u Hrvatskoj su konzervativne i često bez sluha za projekte

09. Travanj 2013.

U Petrčanima pored Zadra počeo je sinoć 3. Brown forum, gospodarski skup koji je ove godine okupio 200-tinjak poduzetnika, ulagača i predstavnika investicijskih fondova iz jugoistočne Europe i SAD-a.

Organizatori Foruma su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo gospodarstva, Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), a tema foruma je ‘Poduzetništvo i rizični kapital - produbljivanje veza između američkih tvrtki i poduzetnika jugoistočne Europe‘.

Do 2020. godine cilj je u Hrvatskoj imati 40 poduzeća, odnosno gospodarskih subjekata na 1000 stanovnika. Danas ih imamo 22. Čeka nas stoga velik posao, kazao je na otvaranju Brown foruma ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, istaknuvši važnost sudjelovanja predstavnika investicijskih fondova.

- Na žalost vidimo u Hrvatskoj da su banke dosta konzervativne, da često nemaju sluha za one projekte koje bi možda trebalo najprije podupirati. Na žalost nemamo puno fondova koji ulažu u projekte, a to je jedan od oblika financiranja koji je posebno vrijedan u svijetu. I zbog toga smo danas posebno zadovoljni što je odabran i ovaj tematski dio koji povezuje poduzetništvo i financiranje kroz equity fondove, koji će omogućiti da ti projekti sutra budu realizirani - dodao je Maras.

- Američki investitori osjećaju se dobrodošli u Hrvatsku - rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten. Naglasio je kako će sljedećih 18 mjeseci nakon ulaska Hrvatske u EU biti važno razdoblje za privlačenje investitora te ga Hrvatska mora dobro iskoristiti

Krishna Kolluri, predstavnik jednog od najvećih američkih investicijskih fondova upozorio je kako najvažniji resurs zemalja nisu nacionalna bogatstva već ljudski potencijali odnosno obrazovanje. Hrvatska i zemlje u regiji tu su u prednosti. Trideset posto hrvatskih građana ima više obrazovanje, a kroz povijest smo vidjeli da zemlje koje uspiju iskoristiti te ljudske uspijevaju ostvariti rast gospodarstva, dodao je.

Glavna poruka američkih i hrvatskih političara jest da Hrvatska nakon predviđenog ulaska u EU u srpnju ove godine ima idealnu priliku učvrstiti se na geografsko-gospodarskoj karti regije. Sudionici foruma razmatrat će kako financijske i administrativne potpore poduzetništvu mogu pridonijeti gospodarskom rastu u regiji, a kroz četiri panel diskusije raspravljat će o ulozi poduzetnika u gospodarskom rastu, podršci javnog sektora poduzetnicima, privlačenju investicija u dobre projekte te izgradnji nove generacije poduzetnika.

Brown forum je također prilika brojnim tvrtkama da se povežu s potencijalnim ulagačima i dođu do potrebnog kapitala. Inače, forum se održava u spomen na američkog državnog tajnika za trgovinu, Rona Browna, poginulog u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika 1996. godine, kad je predvodio američko trgovinsko izaslanstvo u posjetu Republici Hrvatskoj.

23. travanj 2024 09:09