Hrvatska
StoryEditor

Banke za oprost dugova, telekomi za prisilnu naplatu

03. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Bankama je prihvatljiva Vladina namjera da se građanima lošeg imovinskog stanja oproste dugovi do deset tisuća kuna, dok su telekomunikacijske tvrtke pokazale negativan stav prema ideji da odustanu od naplate računa onima koji su završili u blokadi jer su nezaposleni, imaju male mirovine ili primaju socijalnu pomoć.

Takav se zaključak, piše Novi list, nameće nakon prvog sastanka predstavnika Vlade s vodećim ljudima bankarskog sektora i telekomunikacijskih tvrtki na kojem se počelo tražiti rješenje za deblokadu računa građana koji ne mogu plaćati svoje obveze, a i inače im financije ne stoje najbolje.

Banke su odmah prihvatile tu ideju, njima je očito u interesu da skinu s dnevnog reda za njih male dugove. Došli su na sastanak čak i s rješenjima iz nekih drugih zemalja, primjerice Švedske ili Velike Britanije, pa i s memorandumom Europske komisije koje govore o rješavanju problema prezaduženosti građana 

No telekomunikacijske tvrtke pokazale su negativan stav i ustraju u tome da će oni naći načina da naplate svoje dugove, otkrivaju naši izvori iz Vlade.

Prema neslužbenim izvorima razgovori bili napeti, a predstavnici Vlade u jednom su trenutku svojim sugovornicimna s druge strane kazali da Vlada u svakom trenutku može donijeti zakon po kojem će se staviti moratorij na naplatu duga siromašnim građanima. U tom slučaju, ne bi bilo oprosta duga, ali ni vjerovnici ne bi mogli ići u prisilnu naplatu kod socijalno ugroženih građana, niti bi se na njihov dug obračunavale kamate.

24. travanj 2024 21:45