Hrvatska
StoryEditor

Barbara Dorić: Prva bušenja već 2017., a eksploatacija za pet godina

08. Lipanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Od sedam tvrtki koje su se javile na natječaj za istraživanje i eksploatacija ugljikovodika na kopnu, njih tri su dobile dozvole za istraživanje i eksploataciju šest istražnih polja na području Drave, istočne Slavonije i Save.

Slijedi potpisivanje ugovora, oko kojih bi se moglo pregovarati tri mjeseca, a zatim i sljedeće godine seizmička istraživanja. Prva istražna bušenja očekuju se 2017., a sama eksploatacija za pet godina. Istakla je to Barbara Dorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike, na javnom izlaganju Strateške studije i Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu.

-Istraživanja i eksploatacija ugljikovodika na kopnu predstavljaju veliki potencijal za hrvatsko gospodarstvo. Osim što će to omogućiti novu proizvodnju na kopnu, od eksploatacije bi se u hrvatski proračun, prema nekim procjenama, moglo sliti od tri do šest milijardi kuna neto prihoda - rekla je Dorić u uvodnom izlaganju, napomenuvši da je projekt bitan i zbog energetske stabilnosti i sigurnosti, razvoja popratne lokalne industrije te otvaranje novih radnih mjesta.

Podsjetimo, po jedan istražni prostor dobile su Ina te nigerijska tvrtka Oando, a dozvolu za četiri istražna prostora Vermilion Zagreb Exploration, iza koje stoji kanadski Vermilion Energy. Razdoblje istraživanja planirano je na pet godina, dok će razdoblje eksploatacije trajati 25 godina s mogućnošću produžetka.

Na javnog izlaganju bili su i predstavnici ovlaštenika za izradu Strateške studije, tvrtka Elektroprojekt i IRES ekologija za zaštitu prirode i okoliša te profesori s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba, koji su nakon dvosatne prezentacije odgovarali na pitanja zainteresiranih. 

Javno izlaganje i rasprava održavaju se od 20. svibnja do 20. lipnja. U tom je razdoblju, svaki radni dan od 10 do 15 sati, u prostorijama Agencije za ugljikovodike omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program.

08. svibanj 2024 13:11