Hrvatska
StoryEditor

Barišić Sanaderu kući donio 4 milijuna eura

17. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Suđenje HDZ-u, bivšem predsjedniku te stranke Ivi Sanaderu i nekadašnjim stranačkim dužnosnicima u slučaju Fimi medija nastavljeno je ispitivanjem optuženika koji su priznali da su državnim novcem punili HDZ-ov crni fond, prenosi HRT.

Prvi se sudu obratio bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić koji je iskoristio zakonsko pravo da ne iznosi svoju obranu. Sudsko vijeće potom je odlučilo da će se pročitati njegovi prijašnji iskazi i pregledati snimke ispitivanja. Suđenje je nastavljeno pregledavanjem snimki njegovih iskaza USKOK-u.Barišić je u svom iskazu rekao kako je Sanadera upoznao 1992. dok je radio na carini te mu pomogao da u Hrvatsku unese neke stvari bez carine, na što je imao pravo kao povratnik. Sanader ga je 2002. zaposlio, a 2003. se aktivnije uključio u rad stranke. Radio je, tvrdi Barišić, samo ono što mu je Sander nalagao. Od 2003. do izbora 2004. radio je na financijskom jačanju stranke. Od poznanika poduzetnika tražio sam da pomognu kao donatori, oni su dobili zahvalnicu - službeni stranački dokument, rekao je tada Barišić.

Nakon pobjede na izborima postaje stranački rizničar. Nakon izbora trebalo je osmisliti kako financirati stranku. Sjetio se Nevenke Jurak koja je, kako je kazao, imala financijskih problema. Sanader se složio da se Fimi mediji osigura posao, a da će ta tvrtka pomoći stranci odvajajući dio novca za HDZ, rekao je Barišić. Dodao je da je Sanaderu kući donio dva puta po dva milijuna eura, navodno za lobiranje u Bruxellesu. Potvrdio je da je 2007. u Banskim dvorima održan sastanak s predsjednicima uprava nekoliko državnih poduzeća. Jurak mu je u cijelom razdoblju, priča Barišić, dala oko 32 milijuna kuna koje je on prosljedio stranačkoj blagajnici Branki Pavošević, a koja ga je trebala evidentirati.

Krivnju da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli 87,8 milijuna kuna priznali su bivši stranački rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak te predstavnica te tvrtke Marica Ivanković. Tvrdnje tužiteljstva odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik HDZ-aDamir Sesvečan i obrana HDZ-a koji tvrde da je crni fond nastao bez znanja stranačkih tijela.

25. travanj 2024 10:21