Hrvatska
StoryEditor

Bauk šuti o smanjenju broja županija

23. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija susreli su se sa ministrom uprave Arsenom Baukom, te su mu prenijeli prijedloga za Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Glavne stvari koje župani smatraju nelogičnom su referendum za opoziv, raspuštanje čelnika i izvršnog tijela ako skupština ne usvoji proračun, te prijedlog davanja ovlasti predsjedničkom tijelu o imenovanju predstavnika jedinica u lokalnim i regionalnim poduzećima. Po novom prijedlogu o referendumu za smjenu će trebati 33 posto svih upisanih birača, a ne kao dosada da je na referendum trebalo izaći više od 50 posto upisanih birača.

 U praksi bi to izgledalo ako je 100 tisuća birača u nekom mjestu, za smjenu će trebati skupiti 33 tisuće glasova.- Što se tiče raspuštanja u slučaju neizglasavanja proračuna to nije dobro jer gradonačelnik, načelnike i župane mogu smijeniti jedino oni koji su ih neposredno izabrali. Taj prijedlog nam je neprihvatljiv i o tome smo obavijestili ministra – istaknuo je Božo Galić, predsjednik Udruge i Vukovarsko –srijemski župan.Ministar je saslušao njihove primjedbe, te će Zakon uskoro na drugo čitanje i onda će se tek moći reći koliko je primjedbi usvojeno. Također najavio je da za sljedeće lokalne izbore možemo očekivati glasanje putem otovrenih lista. - Za ove lokalne izbore to nije moguće jer bi bilo nedemokratski mijenjati sustav šest mjeseci prije izbora. No, tako će se glasovati za Europski parlament. Nakon toga ćemo krenuti raygovarati o promjeni za lokalne, a krajem sljedeće godine o promjenama za parlamentarne izbore – istaknuo je Bauk.Također Bauk nije htio dati svoj komentar o eventualnom smanjenju broja županija, ali je zato Galić bio odrješit.- To neće donijeti velike uštede i ono što je puno važnije je da se vidi tko što radi i da se napravi racionalizacija troškova. To je jedan vid uštede, ali ukidanjem županija to se ne bi dogodilo – zaključio je Galić.

04. svibanj 2024 05:04