Hrvatska
StoryEditor

Bez jedne plaće se (ne)može

20. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Ni glasači u Liderovom Fight clubu nisu se mogli složiti oko teze da tvrtke koje ne isplate plaću 30 dana moraju u stečaj

Očigledno su argumenti koje su ponudili Ozren Matijašević i Davor Majetić bili jednako privlačni, te ovaj put Fight club ostaje bez pobjednika. Iako još uvijek nema konačnog prijedloga zakona o stečaju Davor Majetić smatrao je da ne treba biti tako rigidne odluke u njemu.

- Dosadašnji zakon i ovaj u izradi su dosta rigidni u nekim pogledima, ali treba znati da se te odredbe ne poštuju i ne kontroliraju. Problematično je kod ove mjere što neki poslodavac može zbog nekih izvanrednih okolnosti ostati bez prihoda i onda samo jedan mjesec nije u mogućnosti isplatiti plaću dok se to ne prebrodi. Zašto tako nekog tjerati u stečaj- zapitao se Majetić u Fight clubu.

S druge strane Ozren Matijašević smatra da je ova odluka dobra, ali uz neke ograde koje su potrebne zbog specifične situacije u Hrvatskoj.

- Ovo je odluka koja ima smisla kada se kreće od nule u sustavu koji nema nelikvidnost kao što je Hrvatska. Slažem se da je ta mjera primjerena, ali se u Hrvatskoj ne može uvesti preko noći. Ako se uvodi ona bi se mogla primjenjivati na nove poslovne subjekte na tržištu i na one koji su završili s predstečajnim nagodbama – istaknuo je.

Ovaj tjedan u Fight clubu priča se o ocjenjivanju javnih službenika, a argumente Martine Dalić i Borisa Plešea pronađite na ovom LINKU.

03. svibanj 2024 08:00