Hrvatska
StoryEditor

Biciklisti: Prosvjed je uspio, očito to jedino pali

04. Travanj 2012.
Piše:
liderhrt

Oko tisuću zagrebačkih biciklista prosvjedovalo je u organizaciji udruge Sindikata biciklista ispred zagrebačke gradske uprave. Tražili su da se riješe problemi vezani uz nedostatnu biciklističku infrastrukturu i, po njihovu mišljenju, nepotrebno kažnjavanje biciklista zbog takve infrastrukture te nedovoljnu sigurnost.

Naime sindikat tvrdi kako se bicikliste globi jer ne voze prema pravilima, ali i da je pravila nemoguće poštovati jer ne postoji adekvatna infrastruktura te da sudionici u prometu ne poštuju pravila. Ističu da su na mjestima na kojima i postoje označene staze one nefunkcionalne, loše označene i često blokirane ugostiteljskim objektima, autobusnim postajama i policijskim vozilima.

Grad već dulje, unatoč obećanjima, nije sagradio nijednu funkcionalnu stazu, sve se svodi na kozmetiku i farbanje nepovezanih žutih crta. MUP se slijepo drži zakona i ne želi uvidjeti da biciklisti nemaju alternative doli kršiti pravila, smatraju u Sindikatu biciklista.

Prosvjednicima biciklistima obratio se predsjednik Sindikata biciklista Marko Gregović. Rekao je da su prije nekoliko sati razgovarali s predstavnicima grada Zagreba, gradonačelnikom Milanom Bandićem, pročelnikom Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet Davorom Jelavićem i voditeljem gradskog odsjeka za sigurnost i tehničku regulaciju prometa Alanom Orduljem. To znači da su prosvjedi uspjeli jer su i nas počeli ozbiljnije shvaćati. Došli su prvi put nakon nekoliko mjeseci i rekli da se slažu s našim zahtjevima, rekao je Gregović. Poručio je da će zato nastaviti prosvjedovati jer je to očito jedino što pali. Prosvjedovat ćemo kao što su u Nizozemskoj prosvjedovali prije 40 godina i na taj su način dobili ono što imaju danas - dakle fantastične staze i infrastrukturu. Ekipo iz grada, očekujte još puno ovakvih okupljanja jer nećemo stati,rekao je Gregović.

Nakon toga urudžbirao je prijedloge Gradskoj upravi i darovao set za ping-pong tako da mogu, kako je rekao, uz partiju ping-ponga razmišljati o rješenjima.

Biciklisti-prosvjednici potom su u skupinama Vukovarskom ulicom krenuli prema Heinzelovoj ulici i zgradi prometne policije MUP-a. I tamo su htjeli predati svoje zahtjeve i set za ping-pong, ali ih u MUP-u nisu primili. Stoga će im to predati sutra u sklopu radnog vremena.

16. travanj 2024 06:15