Hrvatska
StoryEditor

BiH nije dobila suglasnost od Europe za izvoz mlijeka u Hrvatsku

31. Siječanj 2014.

Mljekare iz Bosne i Hercegovine, koje su do 1. srpnja 2013. godine najveći dio svog izvoza ostvarivale na tržištu Hrvatske, nisu dobile suglasnost Ureda za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) za plasman svojih proizvoda na tržišta država-članica Unije pa tako i na hrvatsko, neizravno su u petak potvrdili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić i ministri poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske Jerko Ivanković Lijanović i Stevo Mirjanović.

Inspektori FVO tijekom siječnja provjerili su postupak proizvodnje i obrade mlijeka u nekima od mljekara s područja BiH kako bi utvrdili poštuju li se standardi koji vrijede za tržište EU.

"Upoznati smo s nedostacima koje valja otkloniti", kazao je novinarima u Sarajevu ministar Tučić dodajući kako govori na temelju preliminarnih rezultata do kojih su došli inspektori FVO.

Tučić je kazao kako je ipak zadovoljan rezultatima početnih provjera dodajući kako niti jedna država regije nije dobila suglasnost FVO za izvoz mlijeka već nakon prvog inspekcijskog nadzora.

Ranije je najavljeno kako će inspektori FVO obići pet od ukupno 25 mljekara koliko ih je registrirano u BiH, a riječ je upravo o onima koje su bile najveći izvoznici.

Do ulaska u EU Hrvatska je iz tih mljekara uvozila mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti od oko 22 milijuna eura na godišnjoj razini.

Tučić i entitetski ministri nisu željeli kazati kakve su nepravilnosti inspektori FVO pronašli ustvrdivši tek kako se sve može popraviti i uskladiti s propisanim standardima.

"Učinit ćemo sve da što prije dođemo do datuma kada će biti moguć izvoz na tržište EU", kazao je ministar Ivanković-Lijanović, dok je ministar iz RS-a Mirjanić dodao kako bi danas sve bilo drugačije da se s pripremama počelo prije tri-četiri godine a ne tek prije nekoliko mjeseci.

EU je do sada dala suglasnost da se na njeno tržište iz BiH uvoze tek med i živa riba, jer je utvrđeno da ništa drugo od prehrambenih proizvoda iz te zemlje ne doseže propisane standarde kvalitete.

05. svibanj 2024 05:17