Hrvatska
StoryEditor

Biljana Borzan zadovoljna onime što je dosad pročitala

08. Ožujak 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Nakon prvog uvida u najveći sporazum o slobodnoj trgovini u povijesti – Transatlantski sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) između SAD-a i EU – te dvosatnog listanja stotinjak stranica od ukupno 2000, europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) zatražila je nove termine za čitanje.

Prvo je htjela, kaže, dobiti osnovne informacije prije skorašnjeg puta u SAD, gdje će imati niz sastanaka u Kongresu, američkim ministarstvima te Agenciji za hranu i lijekove (FDA).

– Ovo što sam dosad uspjela pregledati isključivo je vezano uz sigurnost hrane i zdravstvo. I mogu reći da, temeljem pročitanog, nema bojazni za snižavanje standarda. Naglašavam da je tek osma runda pregovora između EU i SAD-a završila i sada se kreće u dogovaranje detalja. Još ima vremena da se sve napravi kako treba i da TTIP zaživi onako kako EK od početka najavljuje: da će se BDP na godišnjoj razini povećati za pola posto, otvoriti nova radna mjesta te olakšati plasman europskih proizvoda na američko tržište – naglašava Borzan, koja je uz Davora Škrleca (OraH) jedina iz Hrvatske imala pristup TTIP-u.

Škrlec je odmah zatražio 20 sati čitanja dokumenata te će prvo fokusirati na pregovarački proces, a zatim na ostala ključna područja kao što su energija, transport, javna nabava i sl.

25. travanj 2024 08:48