Hrvatska
StoryEditor

Bilo bi u redu da HOK jednom godišnje podnese izvješće o svom radu

20. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras predstavio je nacrt prijedloga novog Zakona o obrtu koji je usmjeren da donese sigurnost i lakšu poziciju za obrtnike u Hrvatskoj.

Nakon što je prvi Zakon o obrtu donesen 1993. godine, te nakon što je preživio četiri izmjene i dopune resorno ministarstvo uhvatilo se u koštac i pripremilo je nacrt novog Zakona o obrtu.

Najvažnija pitanja koja se uređuju novim zakonom su odgovornost obrtnika za obaveze nastale u obavljanju posla, uvođenje instituta prijenosa obrta na račune drugove i krvne srodnike, pravo na novčanu naknadu, reforma sustava Hrvatske obrtničke komore, obavljanje obrta od strane pravne osobe, i jačanje strukovnog obrazovanja. Ministar Gordan Maras kao najvažniju promjenu istaknuo je odgovornost obrtnika za obaveze nastale u obavljanju obrta.

- Svjedoci smo u posljednje vrijeme da se plijene imovina obrtnika zbog sitnih dugova koje imaju, a ovim promjenama to želimo spriječiti. Po našem prijedlogu ne može se raditi ovrha na nekretnini za stanovanje i za obavljanje samostalne djelatnosti ako je to njihov glavni izvor sredstava za život. To sve radimo da bi obrtnici imali ravnopravniji odnos s trgovačkim društvima – rekao je Maras.

Po novom prijedlogu obrt se za razliku od sadašnjeg zakona bi se mogao prenijeti na bračnog druga i krvne srodnike u ravnoj lozi, a u novom zakonu bi trebala se naći odredba po kojoj bi obrtnici ostvarivali prava za naknadu za nezaposlene. U sklopu novog zakona nalazi se i velike promjene vezane za Hrvatsku obrtničku komoru.

- Po prijedlogu predsjednik bi se birao jednom u četiri godine neposrednim glasovanjem i na taj način bi članice komore imali veću moć odlučivanja. Također bi se uvela jedinstvena stopa komorskog doprinosa da bi se izjednačilo to na razini cijele države. Također kako se članarina plaća po slovu zakona mislim da bi bilo u redu da jednom godišnje HOK podnosi izvješće Saboru o svom radu – smatra Maras. 

Na taj način bi se utjecalo na transparentnost rada HOK-a ističe Maras te dodaje kako očekuje da bi se to moglo primjenjivati i na Hrvatsku gospodarsku komoru. Ovaj prijedlog sada će biti na javnoj raspravi 20-ak dana, a nakon toga bi trebao biti prvo u vladinoj, pa saborskoj proceduri. Maras očekuje da bi trebao biti izglasan u travnju ove godine.

- Mi smo uvažili dosta prijedloga HOK-a, ali morate znati da je ovo naš zakon i mi smo predlagatelji. Dosada niti jedan ministar nije toliko razgovarao s predsjednikom Komore i mislim da je ovaj zakon dobar i da će biti koristan – zaključio ja Maras.

14. travanj 2024 23:33