Hrvatska

Bivši djelatnici Gavrilovića: Oštećeno je 5500 radnika

Avatar

Udruge bivših djelatnika Gavrilovića održala je konferenciju za novinare povodom početka arbitražnog procesa u Parizu gdje Georg Gavrilović tuži Republiku Hrvatsku za odštetu u iznosu od 300 milijuna eura.

Novinarka Iva Anzulović predočila je dokumentaciju kojom namjerevaju dokazati kako Georg Gavrilović uopće nije vlasnik tvornice Gavrilović koju je, prema mišljenju radnika, pod sumnjivim okolnostima dobio početkom devedesetih za 3,3 milijuna tadašnjih maraka. Novinarima je dana na uvid Kaznena prijava koju je Udruga prošli mjesec podnijela protiv šest glavnih aktera koji su 1991. omogućili preuzimanje tvornice, a to su redom: Slavko Degoricija, Davor Trga, Zdravko Tukša, Slavo Boras, Slavko Linić i Georg Gavrilović.
Optužuju ih za ratno profiterstvo, odnosno da su djelovali kao organizirana skupina i u razdoblju od srpnja do studenog ’91. proveli nezakoniti stečaj pet poduzeća Gavrilović Holdinga i predali ih Gavriloviću mlađem po višestruko nižoj cijeni od tržišne. Iz Udruge tvrde da je pritom oštećeno 5500 radnika kojima je oduzeto pravo povlaštenog otkupa dionica, a također je oštećena i država te drugi vjerovnici koji nisu imali pravo izjasniti se o načinu izmirenja svojih potraživanja.

Radnici su nam se požalili da Georg Gavrilović želi oteti imovinu koju su oni stvorili nakon što je njegov otac Đuro uredno isplaćen. Spomenuta 3,3 milijuna maraka iz ’91. prema radnicima su fiktivna cifra koju nikad nitko nije vidio, a tužbu Georga Gavrilovića protiv RH u kojoj traži golemu odštetu za već isplaćenu imovinu smatraju bezobrazlukom i sramotom.

Komentari

Komentirajte