Hrvatska
StoryEditor

Bjelolasica ide u stečaj

20. Veljača 2014.

Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) donijelo je danas rješenje kojim se obustavlja postupak predstečajne nagodbe nad Hrvatskim olimpijskim centrom (HOC) Bjelolasica, što znači da će Fina u roku od osam dana od izvršnosti ovog rješenja podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad HOC-om Bjelolasicom.

Kao razlog ovakve odluke u rješenju se navodi kako izmijenjeni plan financijskog i operativnog restrukturiranja, koji je HOC Bjelolasica predala krajem rujna prošle godine, nije sastavljen u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kao i da dužnik nije dostavio nacrt predstečajne nagodbe usklađen s planom financijskog i operativnog restrukturiranja.

U objašnjenju stoji kako je postupak predstečajne nagodbe nad HOC-om Bjelolasica pokrenut 26. srpnja prošle godine, a početkom rujna HOC je pozvan da dostavi plan financijskog i operativnog restrukturiranja koji obuhvaća sve utvrđene tražbine te nacrt predstečajne nagodbe usklađen s tim planom.

- Budući da dostavljeni Plan financijskog i operativnog restrukturiranja nije usklađen s Rješenjem o utvrđenju, te u glavnim odrednicama nije sastavljen u skladu sa Zakonom, a niti je dužnik dostavio nacrt predstečajne nagodbe, sukladno čl. 41 st 6. Zakona postupak je valjalo obustaviti - navodi se.

Tijekom postupka predstečajne nagodbe utvrđena su dugovanja HOC-a Bjelolasica od gotovo 39,3 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 29,4 milijuna kuna, odnosi na obveze temeljem kredita Centar, Raiffeisen i Erste banke te AUDIO-a. Tijelima javne uprave i trgovačkim društvima u većinskom državnom vlasništvu HOC Bjelolasica duguje 2,55 milijuna kuna, a dobavljačima još 6,7 milijuna kuna.

Uz financijske dubioze, situaciju olimpijskog centra, koji je imao 152 zaposlenika, dodatno su pogoršali požar u kojem je sredinom prosinca prošle godine izgorio restoran Sabljaci na istoimenom jezeru nedaleko Ogulina te požar u kojem je dvije godine ranije izgorjela centralna zgrada u turističkom naselju Jasenku.

18. travanj 2024 19:29