Hrvatska
StoryEditor

‘Blokada računa odmah, deblokada za par mjeseci‘

10. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Sabor je razmotrio paket Vladinih ovršnih zakona od kojih se, među ostalim, očekuje brži, ekonomičniji i djelotvorniji ovršni postupak.

Zaštita građana treba biti važnija od pojedinačnog interesa javnih ovršitelja. Poručila je to zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt, predstavljajući u Saboru prijedlog Ovršnog zakona u prvom čitanju. U cilju veće racionalizacije i učinkovitosti ovršnog postupka te zaštite ovršenika zakonskim se izmjenama predlaže elektronička razmjena podataka, odnosno povezivanje Fine i javnopravnih tijela (HZMO-a, HZZO-a i drugih).

To je, navode u Vladi, nužno kako bi se osigurali podaci o ovršeniku i vrsti tražbine, a radi pravovremene uskrate isplate primanja, naknada i iznosa izuzetih od ovrhe na redovan račun ovršenika te njihove isplate na poseban račun ovršenika koji je izuzet od ovrhe. Ana Lovrin (HDZ) upozorila je na opasnost da banke imaju bolji tretman u ovršnom postupku od ostalih vjerovnika. Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) naglasio je kako treba voditi računa i o tome da blokada računa dužnicima ide odmah, a deblokada tek za par mjeseci. Bez rasprave prošli su prijedlozi zakona o prestanku važenja Zakona o javnim ovršiteljima i Zakona o javnoovršiteljskim pristojbama.

25. travanj 2024 06:46