Hrvatska
StoryEditor

Bojkotirao Gaženicu zbog cušpajza, kečapa i bureka?

04. Travanj 2015.

Zadarska gradska i županijska, HDZ-ova vlast, bojkotirala je otvorenje luke Gaženice. Istina, Hajdaš Dončić skresao je Kalmetin projekt lučkog terminala, i gradonačelnik bi na otvaranju zaista bio epizodist, iako je najzaslužniji za izvlačenje proračunske love u Zadar.

I nije prvi, a ni posljednji političar koji nije mogao na pravi način ubrati plodove svog rada. Tako je Sanader otvorio autocestu Zagreb – Split, koju je započela graditi još davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća Savka Dapčević Kučar, ali nije stigla dalje od Karlovca, a najveći je dio odradila Račanova vlada. I Stipe Šuvar, koji je godinama gurao gradnju NSK, bio je Tuđmanov epizodist na otvorenju. I Milan Bandić prvi je odpeljao tramvaj od Dubrave do Dupca, iako je za to bila zaslužna njegova prethodnica Marina Matulović Dropulić. Tuđim perjem pokušao se okititi i Ivo Josipović kad je usred izborne kampanje kao predsjednik i predsjednički kandidat otvorio ‘Sanaderovu’ polikliniku u Slavonskom Brodu.

S druge strane, Hebrang je iz oporbe kritizirao projekt ‘novo Rebro’, da bi se s cijelom HDZ-ovom nomenklaturom prošetao na otvorenju nadograđenoga kompleksa. Na otvorenju nije bilo dvojice najzaslužnijih. Račan, koji je potpisao jamstvo za kredit, umro je nekoliko mjeseci ranije, a bivšeg je ravnatelja Rebra Josipa Paladina s te funkcije smijenio upravo Hebrang. Moglo bi se naći još sličnih primjera, ali svi bi potvrđivali prokletstvo političkih mandata. Zato rijetki pravi državnici, kad dođu na vlast, promišljaju strateški. (Gotovo) svi imaju ‘strategiju’ dohvata sljedećeg mandata. Da ne bi morali biti epizodisti na vlastitim feštama. A Kalmeta? Vjerojatno je ipak odustao nakon najave Hajdaša Dončića da ova vlast na otvaranjima ne nudi cušpajz, kečap i burek. Pa ako nema derneka, nema ni Kalmete.

19. travanj 2024 22:24