Hrvatska
StoryEditor

‘Bolje malo odricanja nego otkazi‘

20. Veljača 2013.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako je za zaposlene u javnom sektoru bolje manje odricanje nego otkazi na koje bi Vlada bila prisiljena bez smanjenja plaća.

U Vladi smo procijenili da je puno kvalitetnije rješenje da se ljudi nešto malo odreknu nego da se ide u otpuštanje, rekao je Maras upitan za komentar najave premijera Zorana Milanovića o smanjenju bruto plaća u javnom sektoru za tri posto.

-U Vladi smo procijenili da je to bolje. Svima treba biti jasno da su prioriteti izlazak iz krize, konsolidacija javnih financija i privlačenje investitora koji sigurno neće doći u zemlju u kojoj javni dug raste- rekao je Maras.

Prema njegovim riječima, obveza Vlade je provedba fiskalne konsolidacije pa u razgovorima sa sindikatima i drugima koji se bave javnim sektorom mora naći načina da deficiti budu što manji.

Moramo zaštititi hrvatsko gospodarstva radi svih koji žele u njega ulagati i otvarati radna mjesta. To je prioritet Vlade, a u okviru toga je uređivanje odnosa u javnim službama, kaže Maras.

Najava premijera Zorana Milanovića da će zaposlenima u javnim i državnim službama, osim prosvjetarima, biti smanjene bruto plaće za tri posto, dočekana je s velikim negodovanjem u sindikatima javnih i državnih službi koji poručuju - Vlada nas je prevarila.Sindikalci podsjećaju da su s Vladom potpisali kolektivne ugovore kojima su se odrekli nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, kako bi sačuvali plaće i radna mjesta, a sada Vlada gazi svoju riječ da neće dirati plaće.

Vlada je u kolovozu sa sindikatima državnih službi potpisala Kolektivni ugovor za državne službenike kojim se na četiri godine obvezala da neće smanjivati plaće, no očito ga je potpisala s ‘figom u džepu‘. Izigrani smo i osjećamo se prevarenim, izjavio je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

I dio sindikata javnih službi potpisao je krajem prošle godine novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, kojim se odrekao dijela materijalnih prava u zamjenu za obećanje o očuvanju plaća i radnih mjesta. 

-To je bila prevara, a ne pregovaranje u dobroj vjeri-ističe predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ne može Vlada cijelo vrijeme tražiti od zaposlenih da pristanu na smanjenje plaća umjesto da se štedi na drugim mjestima.

 -Već godinama tvrdim da se reorganizacijom zdravstvenog sustava može uštedjeti milijardu kuna godišnje- rekla je Avberšek.

Iako je Milanović najavio da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama neće dirati plaće, nego će im biti povećani koeficijenti, čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević skeptičan je u vezi sudbine plaća njegova članstva.

Obećali su nam povećanje koeficijenata za pet posto, kako bi se nadoknadilo to što nam je prošlog ljeta ukinut dodatak na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto. No, u pripremi je skidanje dodatka za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto, što će pogoditi učitelje s 20 i više godina radnog staža, upozorava Milošević.

Sada su plaće učitelja oko 500 kuna niže od prosječnih plaća u državi, a s novim ukidanjem dodatka past će debelo ispod državnog prosjeka, tvrdi Milošević.

Smanjenje plaća za oko 230.000 zaposlenih u javnim i državnim službama nastavak je promašene Vladine politike iz prošle godine, kada je kroz povećanje PDV-a i cijena struje i plina izravno udarila na potrošnju, što je rezultiralo smanjenjem potražnje i proizvodnje i gubicima radnih mjesta, ocijenio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vlada je pokazala da nema rješenje za pokretanje gospodarstva, a sada je dokazala i vlastitu nevjerodostojnost. "Očekujem burnu reakciju sindikata javnog sektora, uključujući prosvjede i štrajkove", rekao je Sever.

Čelnici sindikalnih središnjica počeli su dogovore o velikom prvosvibanjskom prosvjedu, no sada je lako moguće da će se to dogoditi i prije Praznika rada, kaže Sever.

25. travanj 2024 01:47